Горещи вълни, менопауза, остеопороза, депресия, нервностЕстественото приключване на фертилността при жените не е бърз процес, а прилича по-скоро на дълго пътешествие. Когато менопаузата наближи хормоналните нива в организма започват да намаляват и стават непостоянни. Процесът може да започне още на 35 г., но обикновено не се проявява активно до средата на 40-те, а после трае до около средата на 50-те години при жените. След тази възраст жените навлизат в т.нар. постменопауза, когато яйчниците вече не са активни.

 

 

 

Менопаузата не е незабележима промяна. Тя включва група промени в тялото, които нарушават физичното и психичното благополучие на жената. И всичко това се дължи до голяма степен на колебанията в хормоналните нива, чието контролиране е трудно. Проблемите с естрогена, които досаждат на жените точно преди и непосредствено след менопаузата, се наричат перименопауза.

 

 

През годините на перименопаузата хормоналните промени предизвикват при жените дискомфорт - горещи вълни, вагинална сухота, промени в настроението и нощни изпотявания. Към тях можем да добавим и други симптоми, свързани с процеса на стареенекато депресия, тревожност и остеопороза.

 

 

Проучване сред 4975 американски жени на възраст 35-64 години преценява техните нагласи и притеснения, свързани с менопаузата. 71% от жените са споделили, че са се сблъскали с поне един симптом на менопаузата – най-често става дума за горещи вълни (84%), следвана от резки промени в настроението (53%) и нощни изпотявания (52%).

 

 

Дълго време основното конвенционално лечение на проблемите при перименопауза беше хормонозаместителната терапия (ХЗТ). Въпреки това, през 2002 г. проучване на Women’s Health Initiative отчита, че жените, подлагани на хормонозаместителна терапия, са в значително по-висок риск от здравословни проблеми, като става дума дори за опасност от инфаркт, инсулт и рак на гърдата.

 

 

В резултат на объркването и дебата за полезността и безопасността на конвенционалните лечения, много жени се обръщат към различни алтернативи, по-специално – към естествените продукти.

 

 

Начинът на хранене и стилът на живот също могат да помогнат за намаляване на дискомфорта при менопауза. В едно изследване почти 40% от участничките заявяват, че се чувстват добре, приемайки натурални продукти за лечение на менопауза. Най-често използваните продукти са соя и витамин Е. Според това проучване като най-важни фактори при избора на продукт жените отбелязват безопасността - 54%, облекчаването на симптомите – 39%, и малкото странични ефекти – 29%.

 

 

 

Естествен подход към хормоналните проблеми

 

 

Горещите вълни са най-честият симптом, който причинява дискомфорт при менопауза. Смята се, че причината са промените в хипоталамуса, който регулира температурата на тялото. Когато хипоталамусът отчете, че тялото е твърде топло, задейства кръвоносните съдове близо до повърхността на кожата (когато те се разширят и се напълнят с кръв, това помага за охлаждането ѝ) и може да предизвика потене за по-бързо охлаждане на кожата. В резултат на това горещите вълни често могат да бъдат последвани от студени.

 

 

 

Най-добре познатият естествен продукт, свързан със симптомите, причинявани от хормонални промени по време на менопауза, е соята, която съдържа фитоестрогени -  изофлавони, включително генистеин и дайдзеин. Облекчаването на симптомите при менопауза и намаляването на честотата на поява на горещи вълни са свързани с консумацията на соеви ядки 3-4 пъти на ден, съчетана с промени в начина на живот.

 

 

В проведено клинично проучване, при жени в менопауза, които са приемали по 60 мг дневно изофлавони (от соя) в продължение на три месеца, са отчетени 57-процентно понижение на горещите вълни и 43-процентно намаляване на нощното потене. Изводът на изследователите е, че изофлавоните могат да бъдат използвани за облекчаване на обострените симптоми при менопауза.

 

 

Аналогично изследване на Harvard Medical School открива, че хранителна добавка, богата на соевия изофлавон дайдзеин, намалява честотата на горещите вълни при жените в менопауза, приемали богатия на дайдзеин изофлавон агликон – с 52% при тези, които са приемали 40 мг дневно, и с 51% - при приемалите по 60 мг дневно. За сравнение, при жените, приемали плацебо, е отчетено само 39-процентно намаление на горещите вълни.

 

 

Бразилско проучване от 2007 г. отчита, че соевият екстракт (изофлавон) има благоприятно действие върху вазомоторните симптоми и представлява безопасна и ефикасна алтернативна терапия за жени в постменопауза.

 

 

Проучване сред голяма част от населението на Италия, включващо жени в постменопауза, установило, че приемането на 56 мг дневно фитоестроген агликон генистеин в продължение на 12 месеца намалява честотата и силата на горещите вълни, без да оказва неблагоприятно въздействие върху ендометриума. Отчетено е и намаление на нощното потене. Метаанализът на 17 рандомизирани контролирани проучвания стига до извода, че добавките с изофлавон са свързани с 20-процентното намаляване на проявлението на горещи вълни, като най-добри са резултатите при жени, при които честотата на горещите вълни е най-голяма.

 

 

Учени от Минесотския университет съобщават, че приемането по 30 мг дневно на соеви изофлавони (или най-малко 15 мг генистеин) намалява горещите вълни с до 50%. Те предполагат, че най-голяма полза може да има, ако богатите на изофлавон храни или добавки се приемат на няколко пъти, а не наведнъж, от жени, които обикновено се сблъскват с проблема горещи вълни по 4 пъти на ден. През 2009 г. проучване, проведено от учените във Факултета по медицина на Университета „Джонс Хопкинс“, показва, че протеиновият соев шейк намалява горещите вълни и нощните изпотявания, като едновременно с това подобрява качеството на живот на жените в менопауза.

 

 

Червената детелина е друг източник на фитоестрогени, който също заслужава внимание като средство за подобряване на симптомите при менопауза, свързани с хормоналните проблеми (като например горещите вълни). Холандско проучване от 2002 г. показва, че прилагането на изофлавони (от добавки с червена детелина) по 80 мг дневно води до 44-процентна разлика в намаляването на горещите вълни при активната група в сравнение с плацебо групата.

 

 

През 2005 г. еквадорско проучване стига до извода, че добавките с изофлавон от червена детелина значително намаляват неприятните симптоми при жени в постменопауза и имат положителен ефект върху вагиналната цитология и нивата на триглицеридите.

 

 

Друго природно средство за решаване на проблема с горещите вълни, чиято ефективност се оспорва, е гроздовидният ресник, за който се смята, че се свързва с естрогенните рецептори и потиска лутеинизиращия хормон (LH), чиито нива при жените в менопауза обикновено се увеличават. Горещите вълни са свързани със значително увеличаване на производството на LH. German Commission E издава монография с положителна оценка за гроздовидния ресник, след като немските учени показват, че това растение оказва влияние върху серумните концентрации на нивата на хормоните на хипофизата, както и значително намаляване на нивата на LH.

 

 

Последващо немско проучване установява намаляване на горещите вълни, умората, раздразнителността и вагиналната сухота при стотици жени, които са подложени на 6 до 8-седмично лечение с гроздовиден ресник. След този период при 50% от жените тези симптоми са изчезнали. Това доказва, че добавките с гроздовиден ресник въздействат на жените в перименопауза по-благоприятно, отколкото ХЗТ и лекарственото лечение.

 

 

 

Екстрактът от хмел също може да се свързва с някои естрогенни рецептори, без да показва странични ефекти. Проведено през 2006 г. в Холандия проучване сред жени в постменопауза, приемали по 750 мг екстракт от хмел, показва 17-процентно намаляване на LH, което предполага добро повлияване на ендокринната система.

 

 

Растителните лигнани също са фитоестрогени с позитивни първоначални резултати за въздействието им върху симптомите на менопаузата (като горещите вълни). Джей Удани, университетски преподавател и медицински директор на Програмата за интегративна медицина в Northridge Hospital, съобщава резултати от проучване на ефекта от 7-хидроксиматаирезинол (7-HMR) – растителен лигнан в норвежкия смърч: той може да намали горещите вълни през постменопаузата с 53%. На четвъртата седмица от осемседмично контролирано изследване върху 20 жени в менопауза, при които са прилагани две различни дози 7-хидроксиматаирезинол, при жените, приемали по 50 мг дневно, е установено средно намаление от 2,7 проявления на горещи вълни на ден, докато при приемалите по-ниска доза – 25 мг дневно, не се отчита значимо намаление. Но през осмата седмица при групата с по-ниска доза се отчита намаление от 3,7 проявления на симптома, а при групата с прием на 50 мг намалението е 2,0.

 

Появяват се и други нехормонални средства, които могат да помогнат за хормоналния баланс и намаляването на дискомфорта при жените в постменопауза, като растението мака. Препарати с екстракт от кората на морски бор (като пикногенол), прилагани при жени в постменопауза, спомага за намаляване на симптомите на климактериум като горещи вълни, депресия, проблеми с паметта и концентрацията сексуална дисфункция и проблеми със съня.

 

 

Психичното здраве през климактериума

 

През този период от живота си много жени се сблъскват със симптоми, свързани с психичното здраве. Голяма част от експертите подлагат на съмнение връзката между менопаузата и проблеми като променливо настроение, депресия, тревожност и проблеми с паметта.

 

 

Доклад за изследване, проведено през 2009 г. от учени от Факултета по медицина на Калифорнийския университет, наклони везните в полза на връзката между промените през менопаузата и проблемите с паметта. Според изследването, когато жените наближат периода на менопауза, тяхната способност да обработват нова информация намалява. Не става дума за намаляване на когнитивната функция, а по-скоро за това, че тази функция не остава стабилна и не се подобрява и при жените в пременопауза, и при тези в постменопауза.

 

 

Изследователите отбелязват, че краткосрочните интервенции за балансиране нивата на хормоните точно преди менопауза са полезни, докато хормоналната намеса на етапа на постменопаузата има негативен ефект върху паметта.

 

За справяне с проблемите на паметта през менопаузата са тествани способностите на „специалиста по умствена активност“ гинко билоба. През 2003 г. изследователи от лондонския „Кингс колидж“ съобщават, че проведено от тях седемдневно лечение с по 120 мг на ден гинко билоба при жени в постменопауза (от 53 до 65 г.) е довело до скромни ползи за паметта и функционирането на челния дял на мозъка. През 2004 г. те прилагат продължително лечение на жени в постменопауза (от 51 до 66 г.) с комбинирана добавка – 120 мг гинко билоба и 200 мг женшен, като установяват, че това не повлиява промените в настроението и не носи когнитивни ползи. През следващата 2005 г. същият екип отчита слаби когнитивни ползи от добавки с гинко, приемани от жени в постменопауза (на възраст 51-67 г.).

 

Популярната с полезното си действие при лека до умерена депресия билка жълт кантарион също е тествана при жени в менопауза. След обширен преглед на медицински статии от периода 1966-2006 г., немските контролни органи по храните и лекарствата установяват, че жълтият кантарион и гроздовидния ресник са най-полезни за облекчаване на симптоми като промените в настроението и тревожността по време на менопаузата.

 

Корейско проучване на въздействието на тази комбинация от билки при жени в перименопауза и постменопауза показва, че комбинацията въздейства върху промените на настроението по-ефикасно, отколкото монотерапията с гроздовиден ресник. Друго проучване установява, че в сравнение с плацебо, тази комбинация е със значително по-добро действие срещу симптомите на менопауза и депресия.

 

Менопаузата и нейното въздействие върху организма са трудно предвидими. Още по-трудно е тяхното контролиране. От горещите вълни до проблемите с психичното здраве – всички симптоми могат да причинят дискомфорт при много жени в перименопауза и постменопауза, които не смеят да се доверят на конвенционалните лечения като ХЗТ, защото подлагат на съмнение безопасността им.

 

Фитоестрогените с естествен произход от растения като соята, червената детелина и гроздовидния ресник са обещаваща алтернатива за тези жени. За други ментални и поведенчески симптоми, които могат да бъдат отключени или усилени от менопаузата, съществуват билкови препарати за подобряване на паметта, настроението, тревожността и депресията, които се появяват във все повече клинични изпитвания. Бъдещите изследвания би трябвало да дадат повече алтернативи за жените, които навлизат или излизат от периода на менопауза.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Има силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Product added to wishlist

Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "Съгласен съм" вие се съгласявате с използването на бисквитки.