Search
Филтрирай по...

Вижте защо е критично важно да елиминирате захарта от менюто си!

захар, диабет, затлъстяванеПовечето хора обичат да похапват сладки лакомства и това съвсем не е учудващо. Захарта влияе върху мозъчните химикали и провокира синтеза на серотонин и допамин, които ни карат да се чувстваме добре. Междувпрочем, същото въздействие имат и забранените наркотици.

 

Разбира се, няма нищо лошо в това от време на време да се поддаваме на сладките изкушения. Но къде е границата? Дали сте пристрастени или става въпрос за хранително разстройство? Или без никакво съпротивление се оставяте под контрола на лошите навици?

 

Предозирането със захар може да има катастрофални последици за здравето и външния ви вид. Трудно би било напълно да изключите сладкото от менюто си, тъй има много продукти, за които никога не бихте предположили, че съдържат захар… С малко повече старание обаче, можете да сведете до минимум консумацията на захар! Вижте защо си струва да следите стриктно количеството захар, което поглъщате всеки ден!

 

Вие  предозирате със захар, без дори да предполагате!

 

По данни на Националния център за общствено здраве (НЦОЗА) за изминалата 2013 г., българинът е изконсумирал средно 36 кг захар! Това прави около 100 гр захар дневно!

 

Защо е така? Основната причина е, че захарта не се съдържа единствено в шоколада, сладките десерти и под.! Така например, огромни количества захар има в почти всички напитки, в салатните дресинги и в консервираните храни! По-голямата част от тестените изделия, включително белият хляб, киселите млека, сушените плодове, кетчупа, доматените сосове и т.н., също съдържат захар!

 

Тук е мястото да отбележим, че прекаляването със захарта не засяга единствено България. Преди няколко години от Световната здравна организация (СЗО) предупредиха, че прекомерната консумация на захар е проблем в световен мащаб. Оттогава досега обаче, промяна на ситуацията няма…

 

Захарта побърква вашия мозък!

 

Алкохолът, тютюнът и хероинът например, водят до свръхосвобождаване на допамин в мозъка. Когато е в големи количества, захарта действа по същия начин! Захарта, както и секса, алкохола, цигарите и др., активира системата за възмаграждаване в мозъка. Когато тази система се активира повече от нормалното, се стига до пълна загуба на контрол и непрекъснато желание за още.

Захарта не само „пълни” тялото ви с празни калории, но ви кара често да се чувствате гладни и съответно – да ядете повече. Високофруктозният царевичен сироп, който се съдържа в много храни и напитки например, се съдържа в почти всички преработени продукти. Той уврежда метаболизма и ни кара да ядем повече, отколкото е необходимо. Прекомерната консумация на захар, предизвиква внезапни пристъпи на глад, които много често са неконтролируеми. Това е така, защото сладкото забавя синтеза на хормона лептин, който точно в правилния момент ви „казва” да спрете с храната…

 

Захарта ускорява стареенето!

 

Съвременната наука категорично доказа, че захарта е главният фактор, задвижващ процесите на стареене. Фруктозата например, е седем пъти по-мощна от глюкозата. Фруктозата формира множество кислородни радикали, чието действие предизвиква клетъчно увреждане и клетъчна смърт, следствие на което най-често се стига до развитие на диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

 

Няма да повярвате, но увеличената консумация на захар предизвиква отпускане на кожата. Когато захарта попадне в кръвта, тя се прилепва към протеините, следствие на което еластичността на всички тъкани в тялото постешенно започва да отслабва.

 

Захарта кара тъканите ви да… ръждясват!

 

В известен смисъл, когато остарявмае, всички ние „ръждясваме”. Оксидативното увреждане на клетките, причинено от прекомерната консумация на захар, похабява тъканите и ги подлага на бавно, но сигурно унищожение.

 

Захарта уврежда черния дроб!

Според повечето изследвания, захарта в прекомерни кличества уврежда черния дроб дори повече от алкохола. Злоупотребата със захар, води до отлагане на мазнини в черния дроб, в резултат на което се развива стеатоза – неалкохолна мастна болест на черния дроб.

 

Счита се, че фруктозата е най-опасна от всички захари. Тя може да предизвика възпаление на черния дроб и да направи така, че стеатозата да премине в стеатохепатит, който пък от своя страна да прогресира в цироза и дори рак.

 

Захарта предизвиква дефицит на хром!

 

Увеличената консумация на преработени въглехидрати и захар, води до недостиг на хром. Хромът играе главна роля в контрола върху захарта и неговите ниски нива в организма създават добри условия за развитие на метаболитен синдром или диабет.

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top