Search
Филтрирай по...

Седем генни мутации водят до затлъстяване

Европейски генетици са извършили мащабно изследване сред 260 000 доброволци в рамките на проекта GIANT и са открили в тяхната ДНК седем неизвестни досега на науката гена, чиито мутации водят до затлъстяване и нарушения в метаболизма, съобщи сп. Nature Genetics.

“Наднорменото тегло се трупа заради комбинацията от няколко мутации, а не заради една грешка в гена. Практиката отдавна е показала, че генетическите фактори се отразяват върху развитието както на леките, така и на крайно тежките форми на затлъстяване. Ние не знаехме доколко се “пресичат” гените, свързани с появата на един или друг вид затлъстяване или с незначителното увеличаване на теглото. Нашето изследване показа, че наднорменото тегло се трупа заради комбинацията от няколко мутации, а не заради една грешка в гена”, заяви Ерик Ингелсон от университета Упсала, Швеция. Доброволците са давали проби ДНК, а учените са измервали ръста, теглото, обема на белите им дробове, индекса на телесната маса, както и други показатели.

Така те са установили седемте гена, чиито мутациите са довели до промени в телесната маса и затлъстяване. Мутациите в един или два подобни гена водят до леки нарушения в метаболизма и леки форми на затлъстяване. Най-тежката форма на затлъстяване се наблюдавала, когато в генома на доброволците имало много подобни мутации.

Прочетете още:

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top