Search
Филтрирай по...

1 супена лъжица захар на ден и край!

Захарта е много по-вредна, отколкото се смяташе досега, твърдят учени от Калифорнийския университет.  Високи дози захар действат като отрова и са не по-малко вредни от алкохола и цигарите. Необузданото похапване на пасти, торти, бисквити и други десерти причинява сърдечни заболявания, затлъстяване, диабет, високо кръвно и дори рак.

Препоръчителният дневен прием на захар не трябва да надвишава 25 грама или 100 калории за жените и 38 грама или 150 калории за мъжете, обясниха учените. За да добиете по-ясна представа за препоръчителния дневен прием на захар, учените обясниха, че например една бутилка кока-кола съдържа 65 грама захар или 240 калории. “Трябва да намалите потреблението на захар до минимум, заменяйки я го с други по-полезни храни”, категорични са специалистите.

Впрочем бутилката кола е мярка по-разбираема за калифорнийските учени. При нас боравим със супени лъжици. Който е правил компоти знае, че на един буркан се слагат 6 лъжици и 1 кг. захар стига за 6 буркана. Така е сметнато, че една супена лъжица побира 25 грама захар. Това е дневната норма и край, нито прашинка повече.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top