Search
Филтрирай по...

Байкалски шлемник – ползи и съвременна употреба

Байкалски шлемник

Шлемникът (Scutellaria baicalensis) е цъфтящо растение, което от години се използва в китайската медицина за лечение на възпалителни състояния като артрит. Основните му активни съставки са флавоноидите (байкалин, байкалеин), сапонините и гликозидите.

Днес байкалският шлемник намира широко приложение в традиционната и съвременната алтернативна медицина, а хората го използват основно под формата на екстракт!

 

Ето в кои случаи се препоръчва екстрактът от шлемник!

  • Срещу бактериални и вирусни инфекции. Някои от най-ранните изследвания върху въздействието на байкалския шлемник откриват положителния му ефект при бактерии в устната кухина. Изследване върху ефекта на паста за зъби с екстракт от тази билка потвърдило, че активните компоненти в състава й облекчават гингивита и противодействат на зъбната плака и бактериите.Флавоноидът байкалин има способността да инхибира вируса на Т-клетъчната левкемия. Освен това инхибира HIV-1 инфекциите и репликацията при човешки лимфоидни и моноядрени клетки. При изследване на пациенти със заболявания на ръцете, краката и устата били сравнени антивирусните свойства на шлемника и фармацевтично лекарство. Билката се оказала по-ефективна за намаляване продължителността на треската и вирусния товар, понижил се и броят на пациентите с афти на устата и кожни обриви. Изследване от 2016 година открило, че байкалеинът инхибира активацията на фактора NF-kB, който е свързан с възпалението, имунитета и други процеси.
  • За добро кръвообращение. Различни изследвания показват, че байкалският шлемник инхибира понижаването на тъканния плазминогенен активатор, което е предизвикано от ензима трипсин. Друго изследване показва способността на байкалеина да помага в лечението на атеросклероза и тромбоза. Байкалеинът се оказва мощен унищожител на свободните радикали и инхибитор на ксантиноксидазата, което подобрява ендотелната функция и има защитно действие за сърдечно-съдовата система. Фармакологичните изследвания подчертават терапевтичния потенциал на растителния байкалеин за лечение на атеросклерозата и високото кръвно налягане.
  • За здравето на мозъка. При изследване върху плъхове байкалеинът намалил освобождаването на глутамат в нервните окончания на хипокампа в мозъка и помогнал за защита на невроните срещу екситотоксичност, предизвикана от каиновата киселина.
  • Профилактика на онкологични заболявания. Билката се е използвала в китайската медицина и поради антираковите си свойства. Тя инхибира растежа на раковите клетки и на простагландин Е2, който е свързан с възпалението. При 4 вида рак байкалинът инхибира пролиферацията на раковите клетки, която е свързана с индуциране на апоптозата (програмирана клетъчна смърт).

Изследванията показват, че байкалинът инхибира растежа на рака на простатата, който е стимулиран от хормона дихидротестостерон. Освен това тази активна съставка може да се използва и в лечението на нарушения, свързани с хормона андроген, включително андрогенна алопеция (косопад).

Изследвания на байкалина и байкалеина показват, че те имат анти-ангиогенен ефект (способност да се образуват нови кръвоносни съдове), което допринася и за техния антираков ефект.

Байкалският шлемник може да помогне и за намаляване на страничните ефекти от химиотерапията. Изследвания са показали, че увеличава Т-лимфоцитите при пациенти с рак на белите дробове, които били подложени на химиотерапия. Вижте всички продукти съдържащи Шлемник

Прочетете още за Байкалски шлемник 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top