Search
Филтрирай по...

Броколи

БроколиЗадушени, брокoлите са идеално средство за понижаване на холeстерола. Това важи и за суровите броколи, но просто не в толкова голяма степен. Те помагат на организма да се очиства от токсините, за което учените наскоро откриха логично обяснение. Това се дължи на глюкорафaнина и още два  фитунутриенти, които се съдържат в броколите. В комбинация те оказват подкрепа на всички стъпки в процеса на детоксикация на организма, включително за активиране, неутрализиране и елиминиране на нежеланите замърсители.

Изотиоцианатите са регулиращите детоксикацията молекули от глюкозинолатите в броколите. Те помагат да се контролира процеса на детоксикация на генетично ниво.

Броколите могат да помогнат в справянето с дефицита на витамин D. Ако си набавяме достатъчно голямо количество витамин К и витамин А, то те поддържат добрите равнища на витамин D в нашия организъм. В броколите има необикновено силна комбинация и от двете – витамин А (под формата на бета каротин) и витамин К.

Броколите са богат източник на флавоноид, който според последни проучвания намаля влиянието на веществата, които могат да пробудят алергични реакции. Ето как се обяснява специфичното антивъзпалително действие на броколите.

Неслучайно  повече от 300 изследвания с броколи се сближават в една определена сфера от здравната наука – развитието на рака и връзката му с три метаболитни проблема в тялото. Това са: хронично възпаление, оксидативен стрес и незадоволителна детоксикация. Ако тези здравословни проблеми тепърва ще привличат все повече и повече вниманието на специалисти и обикновени хора, то те са ключови в осмислянето на ползите, които консумацията на броколи носи на нашия организъм. През последните години, изследванията доказват, че рискът от рак при няколко различни органа е свързан с комбинацията на горепосочените три проблема.

Излагането на потенциално токсични вещества във водата и храната, както и във въздуха, вещества, които причиняват алергични реакции, лошо общо здравословно състояние, хранителни нарушения, използването на вредни медикаменти и други практики от начина ни на живот, могат да доведат до високо равнище на опасност, която да грози здравото функциониране на нашите органи. Често за това допринася и отслабената способност за детоксикация на организма. Ако черният дроб, кожата и други органи и системи в тялото не могат да се справят в борбата с токсините, резултатът сочи риск от опасно хронично възпаление в организма. За разлика от нормалните възпаления, които се появяват, когато организмът се справя с различни наранявания, хроничното възпаление не е нормален процес. Когато тялото ежедневно е пренатоварено от хронично възпаление, метаболитният баланс се нарушава. Това води до оксидативен стрес. Той може да увреди клетките, включително и генетичния материал, който съдържат. С времето тези клетъчни увреждания могат да превърнат здравите клетки в ракови. По уникален начин хранителните вещества, открити в броколите, са способни да предотвратят тези опасни последници от оксидативния стрес. Уместно е да опишем броколите като зеленчук, който има противовъзпалителни, антиоксидантни и антиракови свойства.

Основни ползи от приема на броколи:

 • Помагат за справянето с излишните килограми.
 • Богат източник са на хром, който помага за регулиране на инсулина и кръвната захар. Това превръща броколите в идеална храна при диабет.
 • Забавят стареенето.
 • Редовната консумация помага в превенцията и борбата с артрита.
 • Високото съдържание на калций превръща броколите в естествена защита срещу остеопорозата.
 • Имат антиракови свойства.
 • Счита се, че броколите могат да предотвратят развитието на Алцхаймер.
 • Понижават холестерола и предпазват от сърдечно-съдови заболявания.
 • Броколите имат антивирусни свойства.
 • Богати са на фибри и помагат при запек.
 • Помагат на тялото в борбата с токсикозата и неврита.
 • Понижават високото кръвно налягане.
 • Подобряват храносмилането.

Ревита Ви препоръчва:

Зеленчуков антиоксидант, 450 mg

Алайв мултивитамин, 1g

Тисилин Супер, 750 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top