Search
Филтрирай по...

Вратига

ВратигаРастението вратига произхожда от Югоизточна Европа, но сега е  широко разпространено в цяла Европа, Северна Америка и Австралия. Вратигата се използва от векове в народната медицина като лек срещу главоболие, артрит и треска. Наименованието му произлиза от латинската дума ”febrifugia”, което означава ”намаляващ треската”.

Вратигата е многогодишно растение, което цъфти между юли и октомври. Отделя силен и остър аромат. Има многобройни малки , наподобяващи маргаритки цветове, разположени на групи.  Среща се по скалистите склонове, запустелите места, между храсталаците и в градините.

Хранителните добавки от вратига обикновено съдържат листата на растението, но всичките  му надземни части могат да се ползват с лечебна цел. За продуктите, предлагани под формата на капсули, таблетки или течни екстракти, най-често се използват сушените или лиофилизирани листа на билката.

В народната медицина вратигата е използвана при треска, главоболие, стомашни болки, зъбобол, ухапвания от насекоми, безплодие, както и при проблеми с менструалния цикъл, тъй като притежава противовъзпалително, спазмолитично, разслабително и газогонно действие. Използва се и като съдоразширяващо и противоглистно средство. Освен това, се употребява при нервност и потиснатост и служи като общо тонизиращо средство. Смята се, че отварата на билката с мед или захар действа добре при кашлица, хрипове и затруднено дишане. При ухапване от насекоми, тинктурата от вратига, приложена външно, незабавно облекчава болката и отока. Хората вярвали, че засадена в близост до жилището, тя прочиства въздуха и предпазва от болести.

Билката е богата на сесквитерпенови лактони, най-важният от които е партенолидът. Партенолидът предпазва мозъчните кръвоносни съдове от стеснение, тъй като отпуска спазмите на гладката мускулатура. Той предпазва от прекомерно слепване на тромбоцитите и подтиска освобождаването на определени химически съединения.

Вратигата печели популярност във Великобритания през осемдесетте години като алтернатива на конвенционалните лекарства срещу мигрена. Проучване върху 270 пациенти с мигрена, разкрива, че повече от 70% от участниците се почувствали значително по-добре, след като изяждали ежедневно по 2-3 пресни листа от вратига. Проведени са няколко контролирани изследвания, използващи вратигата за превенция и лечение на мигрена. Тези изследвания водят до заключението, че ежедневният прием на билката под формата на капсули намаляват пристъпи при пациенти, които от дълги години страдат от мигренозно главоболие.

В днешно време, съвременните лекари използват вратигата главно за лечение на главоболие, артрит и други състояния, съпроводени от болка. Тя се използва и за лечение на псориазис, алергии, астма и шум в ушите.

Бременните и кърмещите жени не трябва да приемат вратига, поради риск от аборт или преждевременно раждане.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top