Search
Филтрирай по...

Лавандула

Лавандулата е едногодишно тревисто растение с лилави цветове. То произхожда от Средиземноморския регион, но днес се отглежда в цяла Европа, Северна Африка, САЩ, Австралия.

Тя е известна като силно ароматно растение още от древността. Римляните я разпространяват из цяла Европа. Тя е намирала приложение за бани, предизвикване на менструация, дезинфекция след раждане. През първата и втората световни войни е била използвана като мощно антисептично средство. Считало се е, че етеричното масло от лавандула усилва сексуалното желание.

С лечебна цел се използва етеричното масло извлечено от цъфналите цветове, отрязани заедно с част от стръковете. То съдържа линалилацетат, линалол, гераниол, борнеол, цинеол, пинен, камфор, кумарин, танин. Най-висококачествено е френското лавандулово масло, получено от алпийски находища. Лавандуловото масло има антиревматично, антисептично, успокояващо, жлъчегонно действие, намалява потоотделянето, тонизира стомаха.

Лавандуловият цвят е инсектицидно средство, което се използва за борба с дрешния молец. Широкото приложение на растението се дължи на етеричното масло, което се използва в парфюмерията, за ароматизиране на сапуни, в производството на бои и лакове. Лавандулата се използва и като подправка. Участва в известната смес от подправки „ерб дьо прованс”.

В природната медицина лавандуловото масло намира приложение при лечението на различни болести и състояния:

  • бактериални и вирусни заболявания – ретровируси (например херпес), стрептококови и стафилококови инфекции;
  • нервна система – припадъци, успокоява нервната система, ободрява изморения мозък, депресия, мигрена, нервно напрежение, стрес;
  • храносмилателна система – колики, подуване, газове, гадене, повръщане, стомашни заболявания;
  • женски състояния – изгонване на плацентата при раждане, предизвиква менструация;
  • други – кашлица, слабост и изтощение, замаяност.

Външно лавандулата намира приложение за промивки при акне, облекчаване на отоци, нормализиране функцията на мастните жлези, бяло течение. Лавандуловото масло може да се използва и при изгаряния, порязване, промиване на рани, зъбобол. Компреси с лавандулово масло се прилагат за облекчаване на газовете в червата, невралгични болки, ревматизъм, възпалени стави, навяхвания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top