Search
Филтрирай по...

Чесън


Чесънът е идеалният пример за комбинираното приложение на дадено растение като храна и лекарство. Той е едно от най-древните лекарства, познати на човечеството и е основна съставка в менюто на голям брой култури. В наши дни той е най-известен с положителния си ефект върху сърдечносъдовата система. Чесънът има свойството да унищожава различни бактерии и вируси. Редовната му консумация предпазва от атеросклероза, използва се за превенция от заболявания на коронарните артерии.

В наши дни чесънът е култивирано растение, което почти не се среща в дивата си форма. В Близкия Изток се отглежда от 5 000 години. Той е бил използван от древните цивилизации при респираторни проблеми, лошо храносмилане, намалено тегло, настинка, туберкулоза.

Активните съставки на чесъна имат силно изразено антимикробно действие. Те потискат развитието на много видове бактерии и гъбички. Някои от съставките му имат антитуморно действие. Най-важната активна съставка на чесъна се нарича алицин. Това е нестабилно вещество, което се активира само при дъвченето на пресен чесън. Сушеният или температурно обработеният чесън губят голяма част от алицина. По тази причина се препоръчва използването най-вече на суров чесън.

Чесънът е изключително полезен за сърдечносъдовата система. Той намалява нивото на холестерола и триглицеридите, спира слепването на кръвните плочици, подобрява еластичността на артериите, има антиоксидантно действие. Използва се успешно за лечение на гъбични инфекции, включително на Candida albicans, най-честият причинител на стомашно-чревни, вагинални и орални гъбични инфекции.

Най-новите проучвания сочат, че редовният прием на чесън намалява риска от рак на хранопровода, стомаха и дебелото черво. Важно е да се отбележи, че чесънът има способността да намалява кръвното налягане.

За добро здраве е добре да се приемат 1-2 скилидки чесън дневно. При хора, чувствителни към чесън, може да се наблюдават киселини или образуване на газове. Пациенти, приемащи редовно антикоагуланти и аспирин, трябва да избягват употребата на чесън. Не са известни противопоказания при бременност и кърмене.

Ревита Ви препоръчва:

Чесън (луковица), 580 mg

Чесън & магданоз, 545 mg

Гарлицин, 350 mg

Гарлицин имун съпорт, 400 mg

Гарлицин HC, 400 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top