Search
Филтрирай по...

Морков

МорковМорковът е двугодишно растение, което е широко разпространено в Европа. Изправеното му стъбло може да достигне до един метър височина. Има перести листа и малки бели цветчета. Най-познатата част от моркова са неговите ценни корени, които се използват за храна и лекарство. Оранжевият им цвят е създаден изкуствено от холандските градинари, за да може да се различават култивираните моркови от диворастящите. Истинската родина на това толкова разпространено растение остава неизвестна за науката, но се знае че то е било култивирано още в древния Рим и древна Гърция. В днешно време, най-големите производители на моркови в света са САЩ, Франция, Англия, Полша, Китай и Япония.

До нас са достигнали  много древни лечебни сборници, описващи лечебните качества на моркова. Така например, през първи век с.н.е. лечителят Деоскоридес пише, че семената на моркова се използват като лек за стимулиране на нормална менструация и при задръжка на урина. През  16-ти век морковът  бил представен в Англия по-скоро като билка, а не като зеленчук.

Култивираните моркови са богати на антиоксиданти, диетични влакна, флавоноиди, пектин, витамини и минерали и аминокиселината аспарагин.  Те са отличен източник на бета-каротин, който в човешкото тяло се преобразува във витамин А. Той увеличава еластичността на кръвоносните съдове, като изчиства плаката от тях и същевременно алкализира кръвта. Много важен е за доброто зрение и здравите лигавици. Също така в моркова се съдържат  голямо количество витамини В1, В2, С, D и E, които намаляват разрушаването на клетките от свободните радикали, а така също лекуват и подхранват кожата. Морковът съдържа още калий, магнезий, тиамин, фолиева киселина, желязо, мед, фосфор и сяра. Те ревитализират кръвта и балансират киселинно-алкалното равновесие в организма. Калият контролира кръвното налягане. Листата на моркова съдържат значителни количества порфирини, които стимулират хипофизата.

Морковите са едни от първите зеленчуци, използвани в народната медицина под формата на отвари, чай, сок или  лапи.  Тя препоръчва сока от моркови за прочистване и енергезиране на тялото. Освен това, при диария и бактериални инфекции на храносмилателния тракт, се консумира супа от моркови, тъй като тя потиска развитието на бактериите. Народната медицина, също както и традиционната, използва  сока от моркови за кожни проблеми, заболявания на очите и нарушения във функцията на жлезите. Лапа от настърган морков се поставя върху язви, антракс и инфектирани рани. Морковът се използва за превенция на атеросклерозата, при чернодробни и жлъчни заболявания и като диуретик. Според народните предания, дъвченето на цветчетата, може да предотврати  гърчовете при епилептиците. Билкарите в Европа са използвали стритите семена на моркова за лечение на глисти, колики и за усилване на уринирането, а  чая от цвета му – за лечение на водянка.

Съвременната медицина цени високо морковите заради техните адстрингентни и антисептични качества. Високо разтворимите влакна, съдържащи се в морковите, редуцират нивата на холестерола като се свързват с LDL –холестерола (лошия холестерол) и покачват HDL- холестерола (добрия холестерол), като намаляват образуването на тромби  в  кръвта и риска от сърдечни заболявания.

Консумацията им укрепва общото здравословно състояние на организма и има особено добър ефект върху кожата и храносмилателната система. Те са изключително полезни и за зъбите, тъй като убиват вредните микроорганизми в устата и предпазват от кариес.

Суровите настъргани моркови са чудесен лек за рани, порязвания и възпаления. Хранителните добавки от морков имат много добър ефект върху нивото  на кръвната захар. Изследване на действието на екстракт от семената на морков, разкрива, че те оказват подчертан антитумурен ефект.  При друго изследване се доказва, че маслото от морков притежава мощно противогъбично действие, без да има вредно въздействие върху животинските клетки.

Локалното приложение на екстракт от семената разкрива, че намалява вътреочното налягане. Макар и действието му да настъпва сравнително бавно, продължителността му е еднаква с тази на  пилокарпина. Сок от моркови с мед е много полезен при умствено натоварване и засилване на паметта. Освен това той оказва много полезно действие при простуди и вирусни заболявания, защото засилва имунната система Консумирането на моркови усилва лактацията на кърмачките.

Не е препоръчително растението да се използва от хора страдащи от язва на стомаха и дванадесетопръстника във фазата на обостряне!

Ревита Ви препоръчва:

Зеленчуков антиоксидант, 450 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top