Search
Филтрирай по...

Екстрактът от глог помага на хора със забавена сърдечна дейност

глог билкаАко изпитвате страничните ефекти на лекарствата за сърце, вие се нуждаете от по-нежна и по-малко токсична терапия.

Екстрактът от глог помага на хора със забавена сърдечна дейност. Той е изключително полезен в ранните стадии на сърдечна недостатъчност, преди да е необходим приема на силни лекарства.

 

Глогът е малко, храстовидно растение с остри бодли. Среща се в Европа, Западна Азия и Северна Африка. Той има розови цветове и малки червени плодове. Доскоро екстрактите от глог се правеха основно от плодовете на растението. През последното десетилетие, обаче, се използват основно листата и цветовете, поради по-високото им съдържание на активни вещества.

 

Глогът съдържа флавоноиден комплекс от процианидини, както и други вещества, които са отговорни за благотворното му влияние. Екстрактът от глог има следните ефекти върху сърдечносъдовата система:

 

  • подобрява кръвообращението в кръвоносните съдове, които снабдяват сърдечния мускул (коронарни артерии);
  • подобрява контракциите на сърдечния мускул, което прави по-ефективно изпомпването на кръв в организма;
  • увеличава толерантността на сърдечния мускул към кислороден дефицит;
  • подобрява кръвообръщението на крайниците като намалява съпротивлението на артериите;
  • справя се със свободните радикали благодарение на своите антиоксидантни свойства. Поради високото съдържание на биофлавоноиди, глогът успява да противодейства на разрушителния ефект на свободните радикали върху сърдечно-съдовата система.

Като допълнение към тези ефекти на екстракта от глог трябва да споменем и неговата способност да понижава леко кръвното налягане. Всъщност глогът прави сърцето една по-ефективна помпа. По-доброто функциониране на сърцето подобрява цялостното кръвообращение в организма. За разлика от повечето лекарства, които могат да бъдат силно токсични, глогът може да се използва дългосрочно без никакви странични ефекти.

Най-често екстрактът от глог се използва за лечение в ранните етапи на сърдечна недостатъчност. В тези етапи хората все още не се нуждаят от силните, но токсични лекарствени средства. По тази причина тук природната медицина може да бъде много ефективна. Тук е мястото на глога и коензим Q10. Глогът може да забави прогресията на болестта и да предотврати нуждата от силни лекарства. Той подсилва сърдечния мускул и подобрява кръвообръщението, което позволява на страдащите от сърдечна недостатъчност да водят по-активен живот.

 

Глогът се бори успешно и с друго сърдечносъдово заболяване – ангина пекторис (стенокардия). Честа причина за неговата поява е атеросклерозата. То се появява в резултат от слабия кръвен поток към сърдечния мускул. При липсата на достатъчно кислород, сърдечният мускул получава спазми. Пристъпите на болестта често възникват при силно физическо натоварване или стрес.

 

Глогът предпазва сърдечния мускул в периоди, в които има недостиг на кислород към него. Това се наблюдава при инфаркт. Важната му роля по време на инфаркт се дължи главно на антиоксидантното му действие, което предпазва сърцето от свободните радикали, които могат да го увредят. Глогът може да бъде полезен и в процеса на възстановяване след прекаран инфаркт, поради вече изброените качества.

 

Обикновено са необходими един до два месеца, преди да се забележи видим ефект от приема на екстракта от глог. По тази причина той се счита за средство за дългосрочно лечение на сърдечните болести. Не е установено наличието на взаимодействие с различни приемани лекарства, нито някакви странични ефекти. Може да се приема по време на бременност и кърмене.

 

Вижте всички продутки с Глог

Ревита Ви препоръчва:
hawthorn-глог

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top