Search
Филтрирай по...

Кава-кава


На островите Фиджи и други острови в Тихия океан расте „омайващия” пипер – храст със заоблени сърцевидни листа. Изваден от почвата с корените и после подложен на ферментация, той се превръща в любима освежителна напитка, наричана от жителите на острова кава-кава. С лечебна цел се използва коренището на растението.

Това растение е добра алтернатива на лекарствата срещу чувство за безпокойство и тревога. Кава-кава не притежава страничните ефекти на медикаментите с подобен ефект и не води до пристрастяване. Активните съставки в растението се наричат лактони. Те въздействат директно върху лимбическата система – частта от мозъка, свързана с емоциите. Това обяснява защо ефектът от кава-кава е не само психологически, но и физически – води до мускулна релаксация. Лактоните на кава-кава имат и антиконвулсивни свойства и предпазват мозъка при исхемия (безкръвие, недостатъчно кръвоснабдяване на даден орган или тъкан).

Кава-кава е едно изключително често използвано в Европа растение. То предизвиква промени в дейността на мозъка, които водят до успокояване и намаляване на нервното напрежение. Използва се в борбата с ежедневния стрес, както и за дългосрочно лечение на чувството на тревога и напрежение.

Препоръчва се използването на екстракт от кава-кава в продължение на 4-6 седмици, преди да се забележи дали това средство действа във вашия случай. При ниски концентрации могат да се наблюдават различни странични ефекти като стомашно-чревни разстройства, временна бледост на кожата. Приемът на големи количества екстракт, който не е стандартизиран, може да доведе до сух, люспест обрив наречен „кава дермопатия”. Понякога се наблюдават и проблеми с равновесието. Тези ефекти не се срещат при приема на стандартизиран екстракт от кава-кава. Не се препоръчва употребата му по време на бременност и кърмене. Не трябва да се използва заедно с антидепресанти, алкохол или барбитурати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top