Search
Филтрирай по...

Копър


Копърът е едногодишно растение, което произхожда от Южна Русия и Средиземноморието. Днес се отглежда в много региони с умереноконтинентален климат.

Още в древноегипетските гробници са открити данни за приложението на копъра. Римляните считали, че той има тайнствена, чудодейна сила. Древните гърци демонстрирали благосъстоянието си като горели ароматно масло от копър. През Средновековието е бил използван като любовен еликсир и за предпазване от черна магия.

Активните съставки на копъра включват D-карвон, D-лимонен, парафинов хидрокарбон, фосфор, натрий, сяра. С лечебна цел се използват изсушените зрели плодове на копъра, а с кулинарна – стъблото и листата му. Той има антиспастично, диуретично, газогонно действие. Приложението му е свързано с лечението на различни болестни състояния:

  • нервна система – безсъние;
  • храносмилателна система – колики при бебета, подуване и газове в корема, лош дъх, хълцане, лошо храносмилане, храносмилателни разстройства;
  • женски състояния – предизвиква отделянето на кърма при кърмещи майки.

Освен с лечебна цел, копърът е широко използван като подправка за супи, сосове, салати. През последните години маслото от копър намира приложение в козметичната индустрия – влиза в състава на различни сапуни, маски, масажни масла. Етеричното масло от копър не се препоръчва по време на бременност и кърмене.

Ревита Ви препоръчва:

Копър (семена), 480 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top