Search
Филтрирай по...

Магданоз

МагданозМагданозът е двугодишно тревисто растение с плоски перести ароматни листа. Родината на магданоза е Средиземноморския район – Южна Италия, Алжир и Тунис, но в днешно време се отглежда във всички страни по света.  Древните гърци го смятали за свещено растение и украсявали с него главите на победителите в атлетическите състезания. Някои историци приемат, че магданозът е популяризиран най-вече от Карл Велики, тъй като той го е ценял много и го отглеждал в собствените си градини.

Магданозът е изобилен източник на хранителни вещества и се отличава с много приятен аромат и вкус. В кухните на отделните народи се използват различни части на растението. Германците, например, най-много ценят корените на магданоза, като ги консумират настъргани на салата, британците от своя страна предпочитат листата, от които приготвят магданозено желе.

Магданозът се е използвал заради неговите лечебни свойства преди повече от 2000 години. В народната медицина той се прилага при менструални смущения, стомашно-чревни нарушения и заболявания на бъбреците. Листата и коренът се препоръчват при възпаление на бъбреците и пикочния мехур, жълтеница, камъни в бъбреците и жлъчката. Древните гърци използвали семената и корените най-вече като диуретик, при заболявания на бъбреците и смущения в храносмилателния тракт. Средновековните немски билкари приготвяли специален тоник от магданоз и червено вино за подобряване на кръвообращението и при сърдечни заболявания. Освен това чаят от магданоз се е приемал при гонорея, астма, болезнена менструация, а  отварата от семената се е използвала за паразити и въшки в косата, а намачканите листа – при контузии.

Магданозът има високо съдържание на минерални вещества, по-специално на така важните желязо, калий, калций, фосфор и цинк.  Той съдържа две групи съединения, които оказват уникален здравословен ефект върху организма. Първата група са флавоноидите апигенин, апиин,
крисоериол, лутеолин, а втората –  етеричните масла, съдържащи субстанциите миристицин, лимонен, еугенол и алфа-туйон. Миристицинът подпомага свързването на ензима глутатион с окислените молекули, които, ако останат свободни, увреждат организма. Етеричните масла от своя страна, неутрализират различни видове карциногени (например бензопирините, съдържащи се в цигарения дим). Тази активност на магданоза го нарежда между антикарциногенните и химио-протективни агенти. Той съдържа по-голямо количество витамин С,  отколкото портокалите и също така е отличен източник на витамин А, някои витамини от групата В, витамин К и фолиева киселина. В младите листа на магданоза, например се съдържат повече от 300 мг витамин С и около 30 мг витамин А, които като мощни антиоксиданти предпазват тялото от инфекции.

В днешно време магданозът се използва като диуретик и стимулиращо ензимите средство. Освен това, той има благотворен ефект при стомашни проблеми, камъни в бъбреците, анемия. Желязото, съдържащо се в магданоза е много полезно за правилното формиране на червените кръвни телца. Билката се използва за подобряване на метаболизма, за регулиране на чернодробната и бъбречната функция, при менструални проблеми. Поради високото съдържание на калий,  отварата от магданоз понижава кръвното налягане. Фолиевата киселина спомага за превенция и лекуване на сърдечно-съдови заболявания. Подобно на чесъна, той подобрява липидната обмяна. Има подчертано противовъзпалително действие и се използва се за лечение на  ревматоидни артрити и остеоартрити, различни инфеции и простуда. Магданозът отстранява токсините и прочиства кръвоносните съдове, ставите и черния дроб и повишава значително имунитета. Препоръчително е да се приема от родилките, защото спомага за по-бързото свиване на матката и стимулиране на лактацията.

Магданозът се използва много широко в козметиката за почистване на всеки тип кожа, особено при акне. Днес екстрактите на неговите масла от листата и стъблата се използват за произвеждането на шампоани, сапуни, парфюми и лосиони. При конюктивит и блефарит се правят промивки със сока от листата. Лапата от листа се прилага  при ужилвания от насекоми. Хлорофилът, който се съдържа в листата му го превръща в уникален натурално почистващо, дезинфектиращо и освежаващо средство за уста.

Някои хора, не оценяват удивителните лечебни качества на магданоза, тъй като го възприемат само като  средство за декорация или ароматна подправка на ястия.

Древната мъдрост „Една шепа магданоз е равна на шепа злато” по безспорен начин показва обаче, че човечеството като цяло много отдавна е оценило огромната полза за здравето от това растение.

Хранителните добавки от магданоз имат същите уникални лечебни качества и антиоксидантен ефект, както и прясната билка.

Ревита Ви препоръчва:

Чесън & магданоз, 545 mg

Алайв мултивитамин, 1g

Тисилин клийнс (билкова пречистваща програма в 3 фази)

Зеленчуков антиоксидант, 450 mg


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top