Search
Филтрирай по...

Мента


Ментата произхожда от Европа, но днес е широко разпространена и се отглежда в цял свят. Тя е многогодишно растение с големи коренища и дребни лилави цветове. Билката има високо съдържание на ментол, който се използва в производството на пасти за зъби, дъвки, в сладкарството.

Това е една от най-известните билки, която се използва за чай, като подправка и влиза в състава на различни бонбони. Използват се както листата, така и маслото от мента. Въпреки че растението намира най-широко приложение за подобряване на храносмилането, то може да се използва и при лечението на синдрома на раздразнените черва, както и външно – за лечение на главоболие. Вътрешно се използва и при спазми на стомашно-чревния тракт, жлъчния мехур, подуване в резултат от наличието на газове. Това й приложение се дължи на способността й да отпуска гладката мускулатура.

Ментата е чудесен източник на хранителни вещества – манган, витамин С, бета-каротин. Тези вещества намаляват риска от появата на рак на дебелото черво. Витамин С играе ролята на антиоксидант, който е необходим за намаляване на нивото на свободните радикали. Бета-каротинът предпазва от образуването на тумори и канцерогенното действие на някои химикали, които увреждат ДНК. Освен вече изброените съставки, ментата е източник на фибри, желязо, магнезий, калций, витамин В2. Тя съдържа малко калории, но за сметка на това е с богато съдържание на витамини и минерали.

Ментата не трябва да се използва при камъни в жлъчката и гастроезофагеален рефлукс. Маслото от мента не се препоръчва при малки деца. Няма противопоказания при бременност и кърмене.

Ревита Ви препоръчва:

Мента (лист), 400 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top