Search
Филтрирай по...

Розмарин


Розмаринът е многогодишно растение с вечнозелени листа, което се среща в Средиземноморския регион – от Испания до Гърция и Сахара. В древността се е използвало за подсилване на паметта.

Розмаринът съдържа танин и етерични масла. Той има антибактериално, противогъбично, антиоксидантно, успокоително, тонизиращо действие. С медицински цели се използват корените, надземните части и извлеченото от тях масло. Розмаринът помага при лечението на:

  • нервна система – общо изтощение след продължително нервно или психическо заболяване, подобрява паметта, при безсъние, умствена умора, нервно напрежение, депресия, мигрени, главоболия;
  • сърдечно-съдова система – подобрява кръвообръщението, ускорява пулса, при слабо сърце;
  • храносмилателна система – лош дъх, разстроен стомах, подобрява храносмилането, тонизиращ и успокояващ ефект върху храносмилателните органи;
  • пикочна система – воднянка;
  • женски състояния – регулира менструалния цикъл;
  • чернодробни състояния – подобрява функцията на черния дроб, стимулира отделянето на жлъчка;
  • полова система – стимулира половите органи;
  • други – настинки, облекчава спазмите, лошо зрение, отстранява патологичните образувания.

Външно розмаринът се използва при ухапвания и ужилвания. В аромотерапията маслото намира приложение за инхалации, при изтощение, главоболие, за подобряване на концентрацията, при артрит, екзема, натъртвания, ревматизъм, невралгия, ишиас, подагра. Розмариновото масло може да се втрива в кожата на главата за стимулиране на космените луковици и за предотвратяване на преждевременното оплешивяване. Розмаринът намира широко приложение в козметичната индустрия – влиза в състава на парфюми, шампоани, сапуни. В кулинарията се използва като подправка за приготвянето на различни меса, риба, салати.

Трябва да се внимава с приема на розмарин. Прекомерно голямото количество, прието вътрешно, може да доведе до тежко натравяне. Розмариновото масло може да повиши кръвното налягане, когато се използва при масажи. Билката не се препоръчва при бременни и кърмачки.

Ревита Ви препоръчва:

Розмарин (лист), 400 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top