Съставът на годжи бери и ползите от него:
Лицият има изключително висока и същевременно балансирана хранителна стойност, дължаща се на следното приблизително съотношение : въглехидрати 68%, протеини 12 %, съответно 10% мазнини и 10% фибри. Той е източник и на омега-3 и омега-6 мастни киселини.
Годжи бери комбинира в състава си разнообразни и във висока концентрация минерали, витамини и аминокиселини. Всеки един елемент от състава на растението е жизненоважен за нормалното функциониране на човешкия организъм.
Калций – основен градивен материал на зъбите и костите, елемент с многобройни функции, важен за сърдечната дейност, невропроводимостта и респективно мускулната дейност, хормоналната и ензимна обмяна, както и за преноса на вещества през клетъчните мембрани. Годжи бери съдържа между 8-10% от препоръчителната дневна доза калций.
Калий – освен, че е електролит и ензимен ко-фактор, калият, използван като заместител на натрия в хранителния ни режим, може трайно да понижи високото кръвно налягане.
Желязо – желязото участва в много метаболитни процеси, но преди всичко е незаменим градивен елемент на хемоглобина. Недостигът на желязо в организма води до появата на желязодефицитна анемия. Смята се, че годжи бери е сред растенията с най-високо съдържание на желязо.
Цинк – годжи бери може да бъде източник на 20% от необходимата дневна доза цинк, който от своя страна участва в синтеза на протеини, ДНК и на повече от 100 ензима. Той е ключов фактор в редица основни клетъчни функции.
Селен – има изявено антиоксидантно действие, а съдържанието му в годжи бери е равно на необходимия дневен прием.
Рибофлавин (Витамин В2) – незаменим при синтеза на други витамини и ензими, участва в енергийния метаболизъм. Ежедневен прием на лиций осигурява необходимата дневна доза рибофлавин.
Витамин С – годжи бери има съдържание на витамин С 20 mg/ 100g – същото съдържание като при портокалите.
Сред фитохимикалите, които се съдържат в годжи бери, особено важни са:
Бетакаротин – каротиноид, съдържащ се в храни с оранжево-червен цвят като тиква, моркови, сьомга и годжи бери. Бетакаротинът е основен елемент в синтеза на мастнорастворимия витамин А, който има отношение към нормалното развитие на организма, доброто зрение, клетъчната структура, здравето на костите, зъбите и кожата.
Зеаксантин – каротиноид, който има централно значение като пигмент в ретината
Полизахариди – изпълняват редица функции, сред които подобряване структурата на чревния епител, повишаване усвояването на минерали, регулиране нивото на глюкоза в кръвта, понижаване нивото на PH, като по този начин се редуцира риска от рак на дебелото черво, стимулиране дейността на имунната система. Полизахаридите също така имат антиоксидантни свойства и антиейджинг ефект.
Наситеността на годжи бери с микронутриенти и фитохимикали го прави хранителна добавка с особено висока хранителна стойност и положително влияние върху:
– кардиоваскуларни и възпалителни заболявания;
– някои форми на ракови заболявания;
– диабет;
– преждевременно остаряване;
– дефицити в паметта;
– дегенеративни процеси, свързани със зрението;
– белодробни проблеми;
– умора, безсъние, замаяност и шум в ушите;
– други заболявания в резултат на оксидативен стрес.
Ревита Ви препоръчва: