Search
Филтрирай по...

Годжи Бери

Годжи бериГоджи бери или т.нар. лиций е растение-родственик на картофа, домата и чилито, които принадлежат към семейство картофови. Годжи бери е едно от най-ценените растения в традиционната китайска медицина, поради което е обект и на много научни изследвания относно терапевтичните му качества, методи за отглеждане и т.н.

Съставът на годжи бери и ползите от него:

Лицият има изключително висока и същевременно балансирана хранителна стойност, дължаща се на следното приблизително съотношение : въглехидрати 68%, протеини 12 %, съответно 10% мазнини и 10% фибри. Той е източник и на омега-3 и омега-6 мастни киселини.

Годжи бери комбинира в състава си разнообразни и във висока концентрация минерали, витамини и аминокиселини. Всеки един елемент от състава на растението е жизненоважен за нормалното функциониране на човешкия организъм.

Калций – основен градивен материал на зъбите и костите, елемент с многобройни функции, важен за сърдечната дейност, невропроводимостта и респективно мускулната дейност, хормоналната и ензимна обмяна, както и за преноса на вещества през клетъчните мембрани. Годжи бери съдържа между 8-10% от препоръчителната дневна доза калций.

Калий –  освен, че е електролит и ензимен ко-фактор, калият, използван като заместител на натрия в хранителния ни режим, може трайно да понижи високото кръвно налягане.

Желязо – желязото участва в много метаболитни процеси, но преди всичко е незаменим градивен елемент на хемоглобина. Недостигът на желязо в организма води до появата на желязодефицитна анемия. Смята се, че годжи бери е сред растенията с най-високо съдържание на желязо.

Цинк –  годжи бери може да бъде източник на 20% от необходимата дневна доза цинк, който от своя страна участва в синтеза на протеини, ДНК и на повече от 100 ензима. Той е ключов фактор в редица основни клетъчни функции.

Селен – има изявено антиоксидантно действие, а  съдържанието му в годжи бери е равно на необходимия дневен прием.

Рибофлавин (Витамин В2) – незаменим при синтеза на други витамини и ензими, участва в енергийния метаболизъм. Ежедневен прием на лиций осигурява необходимата дневна доза рибофлавин.

Витамин С – годжи бери има съдържание на витамин С 20 mg/ 100g – същото съдържание  като при портокалите.

Сред фитохимикалите, които се съдържат в годжи бери, особено важни са:
Бетакаротин – каротиноид, съдържащ се в храни с оранжево-червен цвят като тиква, моркови, сьомга и годжи бери. Бетакаротинът е основен елемент в синтеза на мастнорастворимия витамин А, който има отношение към нормалното развитие на организма, доброто зрение, клетъчната структура, здравето на костите, зъбите и кожата.

Зеаксантин – каротиноид, който има централно значение като пигмент в ретината

Полизахариди – изпълняват редица функции, сред които подобряване структурата на чревния епител, повишаване усвояването на минерали, регулиране нивото на глюкоза в кръвта, понижаване нивото на PH, като по този начин се редуцира риска от рак на дебелото черво, стимулиране дейността на имунната система. Полизахаридите също така имат антиоксидантни свойства и антиейджинг ефект.

Наситеността на годжи бери с микронутриенти и фитохимикали го прави хранителна добавка с особено висока хранителна стойност и положително влияние върху:

–          кардиоваскуларни и възпалителни заболявания;

–          някои форми на ракови заболявания;

–          диабет;

–          преждевременно остаряване;

–          дефицити в паметта;

–          дегенеративни процеси, свързани със зрението;

–          белодробни проблеми;

–          умора, безсъние, замаяност и шум в ушите;

–          други заболявания в резултат на оксидативен стрес.

Ревита Ви препоръчва:

Годжи бери, 500 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top