Search
Филтрирай по...

Спанак

СпанакСпанакът е едногодишно растение, достигащо височина до 25-50 см. При поникването си спанакът образува розетка от тъмнозелени листа с различна форма и големина в зависимост от вида му. По-късно се развива стъблото и цвета.  За консумация се използват младите листа, преди да се е образувал цвета. Предполага се, че родината на това растение е древна Персия (Иран). През 16-ти век кралица Катерина де Медичи допринесла много за разпространението и популяризирането на спанака в Европа.  Той бил нейна любима храна и тя го консумирала всеки ден, като нейните готвачи използвали повече от сто рецепти за приготвянето му. В днешно време  той е разпространен навсякъде по света, но най-големите му производители са САЩ и Холандия.

Спанакът заема първото място между всички листни зеленчуци по отношение на своето съдържание на ценни хранителни съставки, като каротеноиди (бета каротин, лутеин, ксантин и хлорофилин) и флавоноиди,  действащи като противовъзпалителни, антиканцерогенни и антиоксидантни агенти.  Здравословният ефект на спанака върху повечето от физиологичните процеси в човешкия организъм се дължи също така и на  високото съдържание на фосфор, желязо, калий, калций и магнезий. Освен това той е богат източник на витамините К, А, С, някои витамини от групата В и фолиева киселина.  Листата му са богати на протеини (около 34%), но имат изключително ниско липидно съдържание. Едно от най-ценните  качества на спанака е,  че неговите полезни съставки почти не се разрушават при топлинна обработка.

Установено е, че спанакът значително намалява риска от рак и оказва положителен ефект при лечение на различните негови форми– на пикочния мехур, простата, черния и белия дроб.  В контролирано лабораторно изследване е установено, че екстрактът от спанак значително забавя деленето на човешки ракови клетки на стомаха и кожата. Друго изследване, проведено в края на осемдесетте години върху възрастни жени от Ню Инглънд доказва, че консумацията на спанак е обратно пропорционална на разпространението на рака на гърдата. Фолиевата киселина, токоферолът, хлорофилинът действат чрез различни механизми на лечението и превенцията на злокачествените заболявания.

Спанакът предпазва от атеросклероза, инфаркт и инсулт. Това се дължи от една страна, на неговите натурални фосфолипиди (холин и иноситол), предпазващи артериите от  втвърдяване, а от друга – на специфичните му протеини, които редуцират нивата на холестерола и другите мастни отлагания в кръвоносните съдове. Известно е, че голям брой от компонентите на спанака, в това число калият, фолиевата киселина и антиоксидантите, имат много благоприятен  неврологичен ефект. Някои учени смятат, че той е полезен и за болните от Алцхаймер.

Спанакът спомага за регулирането на кръвната захар при диабетиците. Високото съдържание на бетакаротини го прави  изключително полезен за зрението. Предпазва от възпаления, сърбеж, язви на очите и катаракта. Някои изследователи твърдят, че той предпазва и от свързаната с възрастта  дегенерация на макулата. Консумацията на спанак, или приемът на хранителни добавки от това полезно растение, има изключително важно значение за здравината на костите. Витамин К активира производството на остеокалцин, основнен неколагенов протеин, който укрепва калциевите молекули в костта. Освен този витамин K,  калцият и магнезият също оказват много благотворен ефект върху здравината на костите. Приемът на този зеленчук под всякаква форма е добра алтернатива за  превенция на остеопорозата. Той е много полезен и за бременните жени и плода. Фолиевата киселина, съдържаща се в него, е необходима за правилното развитие на нервната система на фетуса и го предпазва от тежкото заболяване спина бифида, а витамин А е необходим за формирането на белия  му дроб. Децата и подрастващите също имат изключителна нужда от спанак, тъй като неговите протеини, витамини и минерали съдействат за правилното развитие на младия организъм. Освен при тези заболявания, спанакът има много полезен ефект при анемия, запек, високо кръвно налягане, диспепсия и чернодробни заболявания.

Спанакът е препоръчван от диетолозите и лекарите като изключително полезна храна, съдържаща всички необходими съставки за една балансирана и здравословна диета.

Болните от подагра не трябва да консумират спанак или да приемат хранителни добавки, съдържащи спанак,  поради неговото високо съдържание на пурини.

Ревита Ви препоръчва:

Зеленчуков антиоксидант, 450 mg

Алайв мултивитамин, 1g

Тисилин Супер, 750 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top