Спанакът заема първото място между всички листни зеленчуци по отношение на своето съдържание на ценни хранителни съставки, като каротеноиди (бета каротин, лутеин, ксантин и хлорофилин) и флавоноиди, действащи като противовъзпалителни, антиканцерогенни и антиоксидантни агенти. Здравословният ефект на спанака върху повечето от физиологичните процеси в човешкия организъм се дължи също така и на високото съдържание на фосфор, желязо, калий, калций и магнезий. Освен това той е богат източник на витамините К, А, С, някои витамини от групата В и фолиева киселина. Листата му са богати на протеини (около 34%), но имат изключително ниско липидно съдържание. Едно от най-ценните качества на спанака е, че неговите полезни съставки почти не се разрушават при топлинна обработка.
Установено е, че спанакът значително намалява риска от рак и оказва положителен ефект при лечение на различните негови форми– на пикочния мехур, простата, черния и белия дроб. В контролирано лабораторно изследване е установено, че екстрактът от спанак значително забавя деленето на човешки ракови клетки на стомаха и кожата. Друго изследване, проведено в края на осемдесетте години върху възрастни жени от Ню Инглънд доказва, че консумацията на спанак е обратно пропорционална на разпространението на рака на гърдата. Фолиевата киселина, токоферолът, хлорофилинът действат чрез различни механизми на лечението и превенцията на злокачествените заболявания.
Спанакът предпазва от атеросклероза, инфаркт и инсулт. Това се дължи от една страна, на неговите натурални фосфолипиди (холин и иноситол), предпазващи артериите от втвърдяване, а от друга – на специфичните му протеини, които редуцират нивата на холестерола и другите мастни отлагания в кръвоносните съдове. Известно е, че голям брой от компонентите на спанака, в това число калият, фолиевата киселина и антиоксидантите, имат много благоприятен неврологичен ефект. Някои учени смятат, че той е полезен и за болните от Алцхаймер.
Спанакът спомага за регулирането на кръвната захар при диабетиците. Високото съдържание на бетакаротини го прави изключително полезен за зрението. Предпазва от възпаления, сърбеж, язви на очите и катаракта. Някои изследователи твърдят, че той предпазва и от свързаната с възрастта дегенерация на макулата. Консумацията на спанак, или приемът на хранителни добавки от това полезно растение, има изключително важно значение за здравината на костите. Витамин К активира производството на остеокалцин, основнен неколагенов протеин, който укрепва калциевите молекули в костта. Освен този витамин K, калцият и магнезият също оказват много благотворен ефект върху здравината на костите. Приемът на този зеленчук под всякаква форма е добра алтернатива за превенция на остеопорозата. Той е много полезен и за бременните жени и плода. Фолиевата киселина, съдържаща се в него, е необходима за правилното развитие на нервната система на фетуса и го предпазва от тежкото заболяване спина бифида, а витамин А е необходим за формирането на белия му дроб. Децата и подрастващите също имат изключителна нужда от спанак, тъй като неговите протеини, витамини и минерали съдействат за правилното развитие на младия организъм. Освен при тези заболявания, спанакът има много полезен ефект при анемия, запек, високо кръвно налягане, диспепсия и чернодробни заболявания.
Спанакът е препоръчван от диетолозите и лекарите като изключително полезна храна, съдържаща всички необходими съставки за една балансирана и здравословна диета.
Болните от подагра не трябва да консумират спанак или да приемат хранителни добавки, съдържащи спанак, поради неговото високо съдържание на пурини.
Ревита Ви препоръчва: