Search
Филтрирай по...

Боровинка


Поради високото съдържание на флавоноиди, боровинката получава голямо внимание в медицинските среди през последните няколко години. Флавоноидите са изключително ефективни антиоксиданти, които помагат на тялото да се справи с ефектите от потенциално опасните свободни радикали. Много растения с високо съдържание на флавоноиди подпомагат различни тъкани и органи в организма. Боровинката, с нейното високо съдържание на антоцианини, има положителен ефект върху очите и зрението. Използва се при различни болести – от нощна слепота до диабетна ретинопатия. Екстрактът от боровинка може да се използва като добра добавка за подобряване на кръвообръщението и укрепване стените на кръвоносните съдове.

Боровинката е многогодишно растение, което се среща в Европа и Северна Америка. Използват се зрелите плодове на растението, които се берат през месеците юли и септември. Боровинката се използва като храна от столетия. Тя се е използвала за лечение на скорбут, инфекции на пикочните пътища, камъни в бъбреците, диабет, спиране на кърмата при кърмачки. Може би най-честото приложение на боровинката в миналото е било при диария. Кръвоспиращото действие ускорява възстановяването и успокоява раздразнения чревен тракт.

През последните десетилетия се откри, че боровинката съдържа над 15 вида антоцианини (вид сложни флавоноиди). Най-добрата концентрация, която се използва за екстрактите е 25%. По тази причина пресните плодове и чаят от боровинка не могат да бъдат достатъчно ефективни. Такава висока концентрация може да се получи само в екстракт.

Изследванията сочат, че флавоноидите в боровинките ускоряват регенерацията на родопсин в ретината на окото. Това вещество отговаря за виолетовия цвят и нощното виждане. По тази причина боровинката помага за по-лесната адаптация на окото към светлина и тъмнина.

Антоцианините укрепват малките кръвоносни съдове – капилярите. С възрастта капилярите стават по-тънки и често се наблюдава появата на синини. Препоръчва се комбинирането на екстракта от боровинка с витамин С. Тази комбинация е много подходяща за деца, страдащи от често кръвотечение от носа. Може да се появят и други вредни ефекти от изтъняването на капилярите. В очите това може да доведе до микрохеморагични участъци – ретинопатия. Това е често срещано усложнение при диабет. Слабите капиляри водят до слабо кръвоснабдяване на съединителната тъкан, което затруднява зарастването на тъканта при травма или възпалителни състояния като артрит.

Антоцианините помагат за укрепване на капилярите. Благодарение на техните антиоксидантни свойства, те предпазват капилярите от вредното въздействие на свободните радикали. Освен това, те са свързани с образуването на нови капиляри. Антоцианините подобряват кръвообръщението и в по-големите кръвоносни съдове – вени и артерии. Намаляват слепването на кръвните плочици, което снижава риска от атеросклероза. Тези свойства на антоцианините ги правят полезни при разширени вени и хемороиди.

Флавоноидите в боровинките ускоряват образуването на съединителна тъкан в организма. Те предпазват тази тъкан от повреда и помагат за регенерацията й след нараняване.

През 60-те години френски учени откриват, че екстрактът от боровинка подобрява нощното виждане и приспособяването на окото към ярка светлина. Дългосрочната му употреба може да подобри зрението при късогледство.

Боровинката подобрява състоянието на диабетици, страдащи от ретинопатия. Това заболяване е основната причина за слепота при диабетиците и се характеризира с разрушаване на капилярите в ретината. Силните антиоксидантни свойства на боровинката я правят добър избор при превенция на катаракта.

Боровинката подобрява кръвообращението в малките и големи кръвоносни съдове. По тази причина може да се използва от възрастни хора със слабо кръвообръщение на крайниците. Едно от важните приложения на боровинката е превенцията и лечението на разширени вени и хемороиди при бременни жени. Използването на екстракт от боровинка особено през третия триместър на бременността и дори след раждането намалява симптомите или дори предотвратява появата на тези заболявания.

Не са известни някакви странични ефекти от употребата на екстракт от боровинка. Не е установено взаимодействието му с някои от предписваните при заболявания на очите или кръвообръщението лекарства. Няма противопоказания за употребата му при бременност и кърмене.

Ревита Ви препоръчва:

Бороовинка (и бъз), 200 mg

Червена боровинка, 430 mg

Червена боровинка (плод), 465 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top