Search
Филтрирай по...

Млечен (магарешки) бодил

 

Млечният бодил е растение, разпространено най-вече в Южна Европа, включително и у нас, което е добре познато като народен лек срещу проблеми с черния дроб и жлъчния мехур.

Особено ценна съставка, която се съдържа в млечния бодил, е флавоноидният комплекс, познат накратко като силимарин. Учените смятат, че  силимарина е вещество, което може да работи като антиоксидант в хепатоцитите (клетките на черния дроб) и по този начин да ги предпазва от увреждане.

Изследванията сочат още, че оралният прием на силимарин се отразява благоприятно върху тестовете на чернодробните ензими при хепатит . Освен това може да се ползва за профилактика и лечение на чернодробна цироза, както и да се приема при алкохолна интоксикация и нейния основен симптом – махмурлукът.

Има доказателства, че активните флавоноиди в силимарина ускоряват борбата на  чернодробните клетки с токсините. Учените наблюдават подобрение на чернодробните функции след прием на силимарин у пациенти, прекарали лечения с различни  медикаменти, които увреждат черния дроб.

Млечният бодил има много благоприятно въздействие върху кожата. Това е така, защото кожните проблеми от рода на екземи, дерматити и псориазис не рядко се дължат на неправилното функциониране на черния дроб, който играе ролята на голям филтър за токсините. Когато той не функционира добре, целият организъм страда. Това се отразява и на външния вид. Ето защо приемът на млечен бодил има омекотяващ, успокояващ и овлажняващ ефект върху кожата. Много хора забелязват намаляване на възпалението, сухотата и зачервяването в проблемните участъци. Това целебно растение се отразява добре и на хора с акне.

Млечният бодил помага при различни проблеми с жлъчния мехур, като увеличава производството на жлъчен сок в организма. Тъй като този сок действа като естествен лаксатив, всяко увеличение на производството му помага за пречистване на тялото чрез отстраняване на отпадъчните частици и предотвратява образуването на камъни в жлъчката.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top