Кайсията е вид широколистно дърво, чиито оранжеви плодове са широко използвани като хранителен източник. Не е сигурен произхода на този вид дърво, но се предполага, че това е Средна Азия. Днес кайсията се култивира на много места по света.
С лечебни цели се използват плодовете и ядките на растението. От него се извлича и кайсиево масло. То има силно отхрачващо и нервноуспокоително действие. Кайсията съдържа цианогенни гликозиди, каротеноиди, фибри, витамини, минерали.
С лечебна цел кайсията намира следното приложение:
- афродизиак;
- помага при запек;
- в големи дози може да причини диария;
- антиоксидантно действие;
- усилва апетита;
- предпазва сърцето;
- намалява „лошия” холестерол;
- предпазва от рак;
- възобновява телесните течности;
- детоксикация на организма;
- помага за възстановяване на хемоглобина в кръвта (препоръчва се при лечение на анемии).
Кайсиевото масло е богато на витамини и мастни киселини. То е много подходящо при бръчки на кожата, за овлажняване и регенериране на сухата и изтощена кожа.
Освен като лечебно средство, кайсията намира широко приложение при производството на италианския ликьор амарето и бишкоти амарето. Използва се и в парфюмерията и козметиката за производството на парфюми, кремове, шампоани.
Ревита Ви препоръчва: