Search
Филтрирай по...

Рускус

РускусРускусът представлява храстовидно растение с дребни листа, което е типично най-вече за Средиземноморския регион. Среща се и в други части на Европа. Както  корените, така и стъблото на растението се използват за медицински цели, а в миналото растението се е употребявало и като храна, вероятно поради близостта си с аспарагуса.

Рускусът е добре проучен и намира приложение като средство за подобряване на циркулацията и при редица проблеми, вследствие на нарушено кръвообращение, облекчава запек и неприятни усещания в резултат на задържане на течности в тялото. Рускусът усилва капилярните стени, има добър ефект при разширени вени и благодарение на съдържащия се в него флавоноид рутин, стимулира кръвоснабдяването на мозъка и крайниците.

Рускус се прилага най-често при следните хронични състояния:

  • хронична венозна недостатъчност;
  • атеросклероза;
  • хемороиди;
  • варикозни вени.

Смята се, че лечебните свойства на растението се дължат основно на съдържащите се в него вещества от групата на сапонините.

В практиката на европейското билколечение рускус се ползва при запек, задържане на вода, за намаляване на отока и болката при артрит и ревматизъм, както и при състояние на болка и умора при хора, които прекарват дълго време в изправено състояние.

Билката намалява крампите и отока при хронична венозна недостатъчност – заболяване, при което венозните клапи не функционират нормално, поради което не се осъществява и физиологичното изтласкване на венозната кръв от долните крайници по посока на сърцето. Задържането на кръвта във вените води до появата на варикозни вени, възпаления и дори запушване.

Хемороиди

Унгвенти с екстракт от рускус за локално приложение влияят много добре при хемороиди, като облекчават сърбежа и болката. При вътрешно приложение тя  ускорява оздравителния процес като стяга разширените кръвоносни съдове.

Възпаления

Рускус се препоръчва при ред възпалителни процеси, най-вече на долните крайници и на лимфните възли. Билката засилва кръвообращението, заздравява кръвоносните съдове, повлиява добре чупливите капиляри и пречи на натрупването на излишно количество кръв в краката.

В момента се правят проучвания, доколко растението е полезно при състояние на т.нар. ортостатична хипотензия – внезапен спад в кръвното налягане след изправяне.

Ревита Ви препоръчва:

Кюразим, 587 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top