Search
Филтрирай по...

Хортензия

ХортензияХортензията представлява сравнително дребен листопаден храст с красиви цветове.  Наименованието й произлиза от гръцки език и означава съд за вода – име, което е много подходящо, поради ефекта, който растението има върху отделителната ни система. Хортензията има няколко разновидности, някои от които се използват с чисто декоративна цел, а други с лечебен ефект. Освен традиционната употреба на хортензията при бъбречно-каменна болест, тя намира приложение и под формата на чай, приготвен от корените на растението, или на компрес от кората при навяхвания, изкълчвания и мускулна треска.

Повечето положителни въздействия на хортензията върху човешкото здраве се дължат на вещества, съдържащи се в нейните корени. Тя значително облекчава проблеми, свързани с бъбреците и пикочния мехур поради отличното си диуретично действие, което улеснява отделянето на урина. Благодарение на това болестотворните бактерии се отвеждат извън тялото и значително се редуцира рискът от инфекции на пикочните пътища.

Счита се, че хортензията предпазва от образуването на песъчинки и камъни в бъбреците и пикочния мехур, както и че спомага за по-лесното им изхвърляне, ако вече съществуват. Това свойство на растението е било добре познато още на индианците и има сведения, че те често са го прилагали при подобни проблеми.

Подобно на други растения с диуретично действие, хортензията е подходящ избор при лечение на възпалена или увеличена простатна жлеза (при доброкачествена хиперплазия), особено в комбинация с хипурис. Чрез стимулирането на нормален отток на урината се предотвратява по-голям възпалителен процес, ограничава се притискането на уретера от простатната жлеза и задържането на непотребни, вредни вещества.

Хортензията има тонизиращ ефект. Тя улеснява изпотяването и охлаждането на тялото, като по този начин има благотворно влияние и върху циркулаторната система на организма.

Тя често влиза в състава на билкови смеси с пречистващо и детоксикиращо действие. Не на последно място красивите й листа и цветове я правят чудесна декорация за всяка градина.

Ревита Ви препоръчва:

Хортензия (корен), 415 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top