×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Новороденото спи по-голямата част от деня и нощта. Това може да се окаже доста изморително за родителите, особено за младите майки, които също се нуждаят от сън и почивка. Не е никак лесно да се свикне с честите и нерегулярни събуждания, през които бебето трябва да се храни. В някои моменти сънят им трае само 15 минути. Необезпокояваният сън в продължение на няколко часа е повод за истински празник, защото това означава време за почивка за родителите.


Колко трябва да спи новороденото?

Новородените спят много повече от по-големите деца. На всеки 24 часа, те прекарват около 14-17 от тях в спане. Средно около 8-9 часа от денонощието новородените прекарват в спане през деня, докато през нощта са около 8 часа. В първите няколко месеца от живота на бебето, сънят му не следва строго определен модел. Те се будят често, нерегулярно, като остават будни в продължение на 30 минути до 1 час, за да се нахранят, да се смени памперса му, след което заспиват отново. Стомахът на новороденото е много малък, поради което те се будят  през около 2-3 часа от нуждата за храна.


Режим на спане и почивка

Родителите не могат да очакват от новороденото да спазва стриктен режим на бодърстване и почивка. Повечето бебета не успяват да прекарат цяла нощ в необезпокояван сън, докато не навършат 3 месеца. Те не могат да разпознаят разликата между ден и нощ и се ръководят основно от първичната нужда за храна, топлина или близостта на родителите си. Едва след тази възраст детето започва постепенно да разпознава кога е време за спане и какво представлява ритъма ден-нощ. Препоръчително е родителите да бъдат търпеливи и да изградят определени ритуали, които то да започне да асоциира с времето за бодърстване и активност и времето, отредено за спане. Един от по-простите начини да изградите наченките на режим е да играете с бебето през деня, когато е светло или да го къпете и приспивате, осигурявайки приглушено осветление и спокойна атмосфера, предразполагаща към отпускане и покой.


Цикъл на съня

Цикълът на съня на новороденото има своите характерни особености. Той се състои от две фази- фаза на пасивно будуване и фаза на плач. Във фазата на пасивно будуване детето е леко разбудено и започва да мърда в кошчето си. Тази фаза се наблюдава преди да се събуди. То може да стои с отворени очи, да гледа в различни посоки и да издава звуци. Щом се разбуди напълно, то може да изпадне във фаза на плач. Родителите не бива да забравят,че плачът е един от основните начини, с които новороденото може да изрази своите нужди и не е задължително признак на болка или сериозен дискомфорт. Плачът подсказва,че е време за хранене или подмяна на памперса.

Защо бебето не спи спокойно?

  • Твърде е стимулирано и активно
Светът на новородените е изпълнен с нови и интересни неща, които те могат да откриват всеки ден. Добре е да спазвате рутината си за лягане и приспиване, осигурявайки тишина, подходящо осветление и температура в стаята.  В подобни случаи машините за бял шум могат да свършат отлична работа за успокояване на превъзбуденото и неспокойно бебе, което отказва да заспи.
  • Твърде е изморено
Бебето, което е много изморено, заспива по-трудно. При подобен проблем е добре да спазвате режима на лягане стриктно и  постепенно да го научите кои ритуали преди лягане може да асоциира със спане и почивката.
  • Повито е твърде стегнато
Ако повивате бебето твърде стегнато преди лягане, това може да е причина за дискомфорт и да му попречи да заспи спокойно. Бебешките чувалчета за спане са много по-подходящи, ако искате да сте сигурни, че детето се чувства комфортно, без да е увито плътно в одеяло. Чувалчетата нямат ръкави, за да може температурата на тялото да се регулира добре по време на сън.
  • Детето може да отказва да спи по гръб
Решението на този проблем е да наблюдавате как спи детето ви и какви са навиците и особеностите на позата, продължителността и характера на съня му. Ако отказва да заспи, неспокойно е и се движи много в кошарата, то може да предпочита позата по корем. Подложките за спане осигуряват мекота и комфорт на бебето и улесняват заспиването, когато приспиването му е трудно.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Д-р Деяна Жекова
Лекар с опит в Спешна медицина, Вътрешни болести и Ендокринология. 
Сертифициран Тета лечител.

Интересува се от холистична медицина, насочена както към поддържане на комплексното здраве на човек- физическо, психическо и духовно, така и към справяне с причините за заболяванията, а не просто следствията им.

Продуктът беше успешно добавен в любими.