Search
Филтрирай по...

Д-р Мъри: дефицитът на витамин D е опасен и все по-често срещан

витамин ДБроят на научните изследвания, които доказват, че недостигът на витамин D застрашава здравето, непрекъснато нараства. Липсата на „слънчевия” витамин в организма е свързана с множество заболявания, като множествена склероза, рак, диабет, сърдечно-съдови болести, диабет, астма и др.

 

Истината е, че дефицитът на витамин D е най-често срещаното състояние в световен мащаб. В същото време много специалисти предупреждават, че допълнителният прием на витамин D е супер ефективна стратегия за подобряване на общото здраве и намаляване на заболеваемостта.

 

Кой има нужда от допълнителен прием на витамин D?

 

Известно е, че човек получава около 80-90% от витамин D посредством слънчевите лъчи, а останалите 10-20% – чрез храната. Недостатъчното излагане на слънчева светлина, е основната причина за ниските нива на витамин D в организма. Специалисите съветват поне веднъж седмично излагане на слънце за около 40 – 60 минути. Тук имайте предвид, че целодневното стоене на плажа, не означава, че организмът ви ще синтезира повече витамин D, тъй като необходимото количество се набавя за около час.

 

Витамин D оказва въздействие на почти всички клетки в организма. Така например, той въздейства върху развитието на мозъчните клетки на ембриона, а при възрастните – определя антигравитационните рефлекси и поддържа тонуса на нервните клетки.

 

Витамин D участва в регулацията на клетките на имунната система и поради това, е от огромно значение за имунитета. При недостиг на витамин D, имунната система не е в състояние да функционира правилно. Хората с нормални нива на витамин D в тялото, боледуват около 4-5 пъти по-малко от грип, настинка и други сезаонни вирусни инфекции, в сравнение с всички останали! Ако се замислите, по-добре да приемате по 1 капка витамин D дневно, отколкото да се лекувате с антибиотици и противовирусни лекарства, нали така!

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top