Search
Филтрирай по...

Рибеното масло е полезно за деца с отклонения в поведението

омега 3, ЕРА и ДХА, рибено масло, хиперактивност, депресия, агресивно поведение

 

 

Знаем, че дълговерижните омега 3 мастни киселини, открити в рибеното масло, са изключително важни за оптималното функциониране на мозъка. Сега ново изследване на учени от Университета на Пенсилвания, потвържадава старата истина, че рибеното масло е особено полезно и за децата.

 

Авторите на изследването твърдят, че децата с асоциално и агресивно поведение, на възраст между 8 и 16 години, трябва да приемат ЕРА  (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина).

 

Налице са множество проучвания, които категорично доказват че недостигът на омега 3 нарушава мозъчната функция и утежнява състоянието при разстройство с дефицит на вниманието и депресия. Оптималният прием на ЕРА и DHA редуцира поведенческите проблеми при наличие на горепосочените състояния и повишава мозъчния капацитет.

 

Защо ЕРА и DHA са от толкова голямо значение за мозъчната дейност? Обяснението е логично. Ейкозапентаеновата и докозахексаеновата киселини участват в състава на мембраните на нервните клетки. Следователно недостигът на омега 3 мастни киселини в клетъчните мембрани, нарушава нормалните функции на мозъчните клетки.

 

Проучванията показват, че ЕРА и DHA в клетъчните мембрани в мозъка, повлияват пряко синтеза на невротрансмитери, предаването на сигнали, активността на някои ключови ензими и др.

 

В изследването на Университета на Пенсилвания, участвали 200 деца на възраст между 8 и 16 години, разделени на две групи. На едната група деца давали плацебо, а на другата – плодова напитка със съдържание на омега 3 (докозахексаенова, ейкозапентаенова и алфа-линоленова киселини).

Лечението продължило около половин година, като в края на периода било установено, че състоянието на малките участници от омега 3 групата, доста се подобрило. Изследователите установили, че състоянията на агресия, хиперактивност, депресия и др., били значително редуцирани.

Ефектът от омега 3 продължил 6 месеца след приема, като през цялото това време децата били наблюдавани както от родителите им, така и от специалисти.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top