Search
Филтрирай по...

Коронавирус: въпроси и отговори

Към днешния момент коронавирус вече е разпространен в над 160 държави и е отнел повече от 8000 човешки живота

Коронавирус

 

Счита се, че разпространението на коронавирус между хората се осъществява главно при кашляне, кихане и издишване, и отделянето на дихателни капчици. Те могат да бъдат вдишани или да попаднат върху различни повърхности, които да се превърнат в източник на заразата.

Досегът със заразени повърхности и последващи докосвания на устата, очите или носа могат да провокират заразяване. Никога не докосвайте лицето си и особено тези зони с немити ръце.

Честото и щателно измиване на ръцете със сапун и вода има ключово значение. Когато сте навън ползването на дезинфекциращ гел за ръце с вирусоцидно действие, е силно препоръчителна.

Според медицинските експерти, обикновените маски за лице не осигуряват ефективна защита, особено в закрити пространства.

 

Симптоми

Коронавирусът поразява белите дробове. Симптомите започват с треска, последвана от суха кашлица, която може да доведе до проблеми с дишането.

Симптомите се проявяват около 5 дни след заразяване, но при някои хора това може да се случи много по-късно.

Според Световната здравна организация инкубационният период продължава до 14 дни. Някои изследователи обаче са на мнение, че той може да бъде доста по-дълъг – около 24 дни.

 

Колко смъртоносен е коронавирусът?

Счита се, че смъртността е между 1 и 2%, но за съжаление тези прогнози не са много надеждни.

Проучване на Световната здравна организация, базирана на данни от 56 000 пациенти предполага:

  • състоянието на 6% от хората преминава в критично – белодробна недостатъчност, септичен шок, органна недостатъчност и риск от смърт;
  • 14% развиват тежки симптоми – затруднено дишане и задух, пневмония;
  • 80% развиват леки симптоми – треска и кашлица, понякога пневмония.

 

При по-възрастните и тези с предшестващи заболявания (астма, диабет, сърдечни болести, високо кръвно налягане) рискът от тежко протичане е значително висок. Според данни от Китай при мъжете рискът от смъртност е по-висок в сравнение с жените.

Лечението разчита основно на поддържане организма на пациента, включително подкрепа на дишането, докато имунната система успее да се пребори с вируса. Все още продължава работата по разработването на ваксина.

 

Източник: bbc.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top