Search
Филтрирай по...

По време на криза се напълнява

По време на криза хората търсят по-калорични храни, които ще ги задоволят за по-дълго време. Колкото вестите за икономическото положение стават по-лоши, толкова е по-силна е тенденцията да се трупат излишни килограми. Това е естествена реакция на организма, породена от чувството ни за самосъхранение, изтъкват специалисти от Университета за бизнес и администрация в Маями, цитирани от в. “Дейли мейл”.

Екипът на Жулиано Ларан установи при експерименти с доброволци, че когато хората са облъчвани с послания от рода “живей ден за ден, положението е лошо”, те консумирали 40 на сто повече храна, в сравнение с контролна група, на която лошите вести били спестени. А когато на доброволците им било внушено, че времената са тежки и че храната, която им се предоставя, е нискокалорична, те консумирали с 25 на сто по-малко от нея.

Много от хората намират спасение в храната, когато са под стрес или в състояние на депресия. Всекидневните новини за икономическа криза влияят по същия начин. “Ако хората си мислят, че хранителните ресурси са на привършване, те инстинктивно залагат на повечето калории”, обяснява проф. Жулиано Ларан. “След като вече знаем, че лошите новини инстинктивно карат хората да търсят повече калории, за да оцелеят, би било доста мъдро да ограничите достъпа си до такава информация”, съветва той.

Прочетете още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top