Search
Филтрирай по...

Черешите понижават риска от пристъпи на подагра с 35%

Според ново изследване, пациенти с подагра, които са консумирали череши в продължение на 2 дни са изложени на 35% по-малък риск от пристъп на подагра в сравнение с тези, които не са приемали този плод. Рискът се намалява със 75%, когато приемът на череши се комбинира с алопуринол – лекарство намаляващо пикочната киселина.

Данните сочат, че само в САЩ над 8.3 милиона възрастни страдат от подагра – възпалителен артрит предизвикан от кристализирането на пикочна киселина в ставите, което причинява нетърпими болки и отичане. Съществуват множество методи за лечение, но пациентите с подагра са измъчвани от повтарящите се пристъпи на заболяването. Изследванията показват, че черешите имат свойството да понижават съдържанието на пикочна киселина и имат противовъзпалително действие. Вероятно на това се дължи способността им да намаляват болките при подагра.

В изследване на учените от университета в Бостън, 633 пациента с подагра били следени онлайн в продължение на една година. Било проучвано какви лекарства приемат, какви са симптомите на заболяването и рисковите фактори, какъв е бил приемът на череши и екстракт от череши през двата дни преди пристъпа на подагра. Средната възраст на пациентите била 54 години, 78% от тях били мъже. За една година били описани общо 1247 случая на пристъпи на подагра, като 92% се появили при ставата в основата на големия пръст на крака.

„Изследването ни показва, че приемът на череши и екстракт от череши намалява риска от пристъп на подагра“, казва д-р Занг „Рискът продължава да намалява с увеличаване количеството на приеманите череши.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top