Search
Филтрирай по...

Аутизъм и хранителни добавки

Аутизъм и хранителни добавкиНеуспорим факт е, че хранителните добавки значително подобряват състоянието на деца с аутизъм. Полезното действие на хранителните добавки се дължи на не един компонент.

На първо място децата, страдащи от аутизъм, често имат недостиг на храносмилателни ензими, което води до лошо храносмилане и непълноценно усвояване на хранителни вещества. Същевременно проучвания сочат, че повечето деца аутисти имат съществени хранителни дефицити. Някои от най-често липсващите вещества са витамин В6, цинк, витамини А и Д, фолиева киселина, витамин В12, биотин, занижени нива на есенциални мастни киселини, недостатъчни количества микроелементи и др.

Диетата, на която се подлагат пациентите, също изисква включването на хранителни добавки. Много аутисти се подобряват в резултат на безглутенова диета и на меню, от което е напълно изключен казеинът (млечен протеин). Паралелно обаче ограниченият прием на хранителни вещества трябва да се компенсира с подходящи добавки. Нерядко децата аутисти са много взискателни към храната и по този начин допълнително ограничават менюто си, като задълбочават хранителните дефицити.

Вследствие на това се наблюдават неврологични и имунни проблеми. Един от основните механизми за поддържане на добра функция на органите в организма е нужното доставяне на витамини и минерали. Изследване на ефекта от добавянето на  витамини и минерали при деца с аутизъм показва, че има забележително подобрение върху речта, зрителния контакт, съня и общото поведение на детето.

Ето и някои от по-често препоръчваните хранителни добавки:

Снабдяването на организма с витамини от групата В подобрява цялостно функцията на нервната система, мускулния тонус и кожата. Витамин В6 в комбинация с магнезий също има доказан ефект. Витамин В6 е необходим за нормалната мозъчна дейност. Комбинацията с магнезий е прилагана при аутисти и в резултат е установен подобрен зрителен напредък, по-ясна реч и по-спокойно поведение. Витамин Д, известен с антиоксидантните си свойства, е необходим за развитието на мозъка. Същевременно той стимулира образуването на глутатион (вид аминокиселина), който има отношение към пречистването на организма.

Витамините и минералите са необходими като защита на увредената имунна система и в отговор на оксидативния стрес, който е завишен при децата аутисти. Добавянето на витамини А, С и Е стимулира имунния отговор. Витамините С и Е са мощни антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали и предпазват мозъчните клетки от действието на оксидативния стрес. Цинкът и селенът също са от първостепенно значение за адекватната функция на имунната система.

Добавянето на есенциални мастни киселини има подчертано положителен ефект върху пациентите с аутизъм или други нарушения, свързани с дефицит на вниманието. Рибеното масло, маслото от треска са много богати на Омега-3 мастни киселини, които са жизненоважни за нормалното развитие на мозъка. Те подпомагат поведенческото развитие и процесите на учене, като стимулират мозъчните невротрансмитери.

Повечето специалисти не препоръчват приема на две или повече хранителни добавки едновременно, тъй като в противен случай е трудно да се проследи ефекта, който всяка една от тях оказва. Желателно е да се водят подробни записки за периода на приложение, дозировката и евентуалните поведенчески промени. Този своеобразен дневник на хранителните добавки е и източник на надежда за родителите, тъй като показва стъпка по стъпка напредъка, който е постигнат.

В заключение трябва да подчертаем:

Първо – тъй като се предлага огромен асортимент от добавки, важно е да изберем висококачествени и доказани продукти и

Второ – да запомним, че лечението на аутизма продължава дълго, но с нужното търпение и постоянство съществува повече от надежда за нов и пълноценен живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top