Search
Филтрирай по...

Важният витамин А

 

Витамин А

 

Не един експерт по храненето е на мнение, че човек няма нужда да приема витамин А, тъй като организма сам го произвежда. Други смятат, че единственият начин да се достави витамин А е чрез рибеното масло. Къде е истината обаче?

В продължение на години учените не могат да измерят концентрацията на витамин А в кръвта на човека. Причината за това е фактът, че когато приемаме храни или хранителни добавки, съдържащи витамин А, нивата му в кръвта не се променят. Ето защо експертите по хранене не могат да определят от колко витамин А се нуждае човешкия организъм. Затова повечето от тях препоръчват да не приемаме изобщо от него, понеже приемът на бета-каротин е напълно достатъчен, за  да се задоволят нуждите на организма.

Най-новите изследвания в областта на храненето показват, че бета-каротинът, подобно на витамин А, не отива в кръвта, а прониква направо в мастните клетки. Колкото повече мастни клетки има в тялото, толкова по-голямо количество бета-каротин се поглъща от тях и съответно толкова по-малко достига до останалите тъкани. Противно на остарелите схващания, тялото ви може да произведе само 20% от необходимия на тъканите витамин А. Ако имате заболявания на бъбреците, белия или черния дроб, това количество е още по-малко.

В природата витамин А съществува в две основни форми. Първият е известен като каротин (про-витамин А) и може да се намери в оранжевите, червените и зелените зеленчуци и плодове. В тялото той се превръща във витамин А. Другата му форма се нарича ретинол и може да се открие в продукти от животински произход. Най-големи количества от него се намира в говеждия черен дроб. Морковите са изключително богат източник на каротин. Само един морков е достатъчен да набави необходимото за деня количество витамин А. Спанакът, червените чушки, кайсиите, тиквата и папаята също са богати на витамина. Съдържа се също в яйцата и млечните продукти.

Витамин А е изключително важен за зрението, за растежа на костите, за клетъчните процеси и за имунната система. Той предпазва от макулна дегенерация и неутрализира свободните радикали. Витамин А предпазва от различни замърсявания и от UV радиация. Ако имате недостиг на витамин А в организма си, нормално е да се появят проблеми с кожата, косата и ноктите. Той помага на тялото успешно да се справи с бактериите и вирусите.

Витамин А се произвежда и в червата. Поради постоянното движение в тях обаче съществува реален риск по-голямата част от него да се превърне в отпадъчен материал и да се загуби.

Витамин А е мастноразтворим витамин, който лесно се разрушава от светлината и кислорода. При готвене неговите качества обикновено не се губят, но трябва да се избягва ползването на медни съдове, които го разрушават.

За да действа достатъчно ефективно, витамин А трябва да се приема в комбинация с  витамините D, F, Е, С и тези от групата В, селен, калций, цинк и фосфор. Ако сте на диета с високо съдържание на протеини, пушач сте или приемате големи дози аспирин, нуждата от витамин А в организма ви нараства многократно.

Ревита Ви препоръчва:

Алайв мултивитамини, 1 g

Коса и кожа, 600 mg

Вижън, 448 mg

Копър (семена), 480 mg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top