Search
Филтрирай по...

Маски от глина


Глината е добре известен в света на козметологията продукт, който влиза в състава на голяма част от почистващите маски за лице. Благодарение на своята пореста структура, тя е забележителен природен абсорбатор, който буквално всмуква в себе си мръсотията и мазнината от повърхността на кожата. Глината има забележителни почистващи свойства, които допълнително могат да бъдат подсилени от съставки като плодови киселини, които имат способността да въздействат на междуклетъчните връзки и помагат да се отстранят мъртвите клетки от горния слой на кожата.

Каква глина да изберем?

Глината може да се различава по цвят, който варира в зависимост от химичния състав на конкретния вид. Всеки вид може да се използва като основа за почистваща маска, а наличието на определени йони и химични вещества позволява да се избира подходяща глина според типа кожа. Най-използвани в козметологията са синята и бялата глина. Синята е известна с богатия си минерален състав, а бялата – с дълбокото си, но щадящо въздействие върху кожата.

Как да си направим глинена маска?

Върху чиста и суха кожа нанесете равномерен и плътен слой глина, който изцяло да покрива кожата на лицето. Единствените места, които трябва да остават непокрити, са зоните около устата и очите. Причината е, че поради липса на мастни жлези, кожата в тези области е склонна да се изсушава.

Колко време трябва да изчакаме, преди да отмием маската от лицето си?

Маската не трябва да стои на лицето прекалено дълго. За мазна кожа са достатъчни 20 минути, за нормална и комбинирана – 10, а за суха стигат дори и 5. Ако не измиете маската навреме, глината ще започне да абсорбира влага, което може да доведе до изсушаване на кожата. За да избегнете дехидратиране на кожата, след измиване на маската нанасяйте върху лицето си овлажняващ крем.

Как да отстраним маската от лицето си?

Когато маската изсъхне, я изплакнете с хладка вода. Може да използвате влажна кърпа, но отново потопена в хладка вода.

Колко често трябва да се правят маски от глина?

За мазна кожа – 2 пъти седмично, за нормална и суха – 1 път седмично.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top