Search
Филтрирай по...

Танцуващата гъба Майтаке

 

Танцуващата гъба МайтакеЛатинското име на гъбата Майтаке е Grifla frondoza. В Япония най-известното име на гъбата идва от „май” – танц и „таке” – гъба, откъдето е и псевдонима й „танцуващата гъба”. Има 2 легенди за това защо е била кръстена така. Първата  разказва колко скъпа била гъбата и когато хората я намерили, започвали да танцуват от радост. В другата се споменава за мистичен ритуал с танц, който се изпълнявал при намирането й. Ако не се изпълнил, гъбата губила своите качества.

История на танцуващата гъба Майтаке

Големи находища от гъбата могат да се открият в Източен Китай, Централна и Южна Япония. Гъбата се използвала в древността за лечение на много заболявания. Японският професор и специалист по медицински гъби Такиши Мидано говори за открит през 206 пр. н. е., в който се споменава за чудотворните свойства на Майтаке. Гъбата била толкова ценна, че се създала такава професия – търсач на лечебни гъби. Този, който намирал находище от Майтаке, пазел тайната и я предавал само на своя наследник. Никой друг нямал право да разбере къде се намирали гъбите.

В средата на 80-те години на XX век е открит метод за изкуствено отглеждане на гъбата върху плодови дръвчета. Оттогава научните изследвания, публикации и лекарствени медикаменти с нейното участие нарастват значително.

Ценните свойства на гъбата Майтаке

Голямата популярност на гъбата Майтаке се дължи на нейните антитуморни свойства и имуноукрепващи качества. Както при повечето медицински гъби, нейната най-голяма сила са бета-глюканите. В нея се намира един от най-мощните по рода си бета глюкани – грифолан, чието действие е близо до действието на лентинана и крестина. Грифоланът активизира „спящите” лимфоцити в имунната система. Ракът има свойството да блокира имунните клетки, а грифоланът им помага да се събудят и да се борят за здравето на организма. Според д-р Мицухиро Оказаки грифоланът помага за отделянето на некротичен фактор алфа, който затруднява растежа на кръвоносните съдове, захранващи тумора. Много важно свойство на грифолана е способността да блокира раковият фермент глиоксалаза, който се бори с имунната система. Гъбата Майтаке е много ценна при лъчева- или химиотерапия. Тя намалява пагубното влияни

Майтаке лекува… кои видове рак?

Свойствата на гъбата майтаке са най-ценни при лечение на рак на белия дроб, рак на стомаха и рак на дебелото черво. С нея се лекуват успешно рак на млечната жлеза и рак на яйчниците. Използва се при меланоми и левкози.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top