×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

За подобряване на външния вид на храните и напитките, често се използват оцветители, които повечето от нас смятат за безвредни. За съжаление, това не е съвсем така. Някои хранителни оцветители могат да имат вредни ефекти върху организма ви. Нарастващата осведоменост за потенциалните рискове, свързани с използването им, е наложителна, за да започнем да се храним по-отговорно и да бъдем по-здрави.

Въпреки че хранителните оцветители са одобрени за употреба от органите за безопасност на храните в много страни, излизат все повече изследвания, които доказват, че тези добавки могат да имат сериозни последици за здравето. Проучванията върху животни свързват определени хранителни оцветители с алергични реакции, хиперактивност при деца и дори повишен риск от някои видове рак. Тук е важно да добавим и факта, че количеството оцветител, което се счита за вредно, може да е различно и при някои хора дори малки количества могат да предизвикат негативни реакции.

Има девет сертифицирани оцветителни добавки, одобрени от FDA .

  • Цитрусово червено № 2

  • Червено № 3

  • Червен № 40

  • Жълт № 5

  • Жълт № 6

  • Синьо № 1

  • Синьо № 2

  • Зелено № 3

  • Оранжево B (Orange B) – почти не се използва вече

Кои хранителни оцветители да избягвате?

Цитрусовото червено 2 

Не се използва широко и всъщност се среща само в цитрусовите кожи на някои цитрусови продукти. Количествата, които човек може да консумира, дори от ядене на сладко, направено от цитрус, са толкова малки, че рискът не си струва да ви тревожи.

Червено 3 (Е127)

Две проучвания установяват, че излагането на големи количества червено 3 или наречено още еритрозин, води до тумори при мъжки лабораторни плъхове. И макар FDA да съобщи, че това се дължи на специфичен за плъховете хормонален механизъм, който не се среща при хората, този оцветител няма да бъде разрешен в хранителни продукти от януари 2027 г.

Червено 40 (E129)

Червено 40, известно още като Allura Red, е един от най-широко използваните хранителни оцветители. Ще го откриете в различни преработени храни, включително бонбони, печени изделия и закуски. Основно се свързва с хиперактивност при деца и алергични реакции. Някои проучвания сочат, че може също да увеличи риска от рак.

Жълто 5 (Е102)

Жълто 5 или наречено още тартазин се среща в много продукти - от зърнени храни до безалкохолни напитки. Свързва се с алергични реакции, особено при хора с чувствителност към аспирин. Има доказателства, които сочат, че Е102 може да причини и хиперактивност при деца.

Жълто 6 (E110)

Жълто 6, или Sunset yellow, се използва в различни преработени храни, включително колбаси, печени изделия и закуски. И това багрило отново се свързва основно с алергични реакции и може да допринесе за хиперактивност при деца. Освен това, проучвания върху животни повдигат и рискове от потенциални канцерогенни ефекти като тумори на надбъбречната жлеза и бъбреците. В допълнение, малки количества от няколко канцерогена, като 4-аминобифенил и бензидин (или химикали, които тялото преобразува в тези вещества), могат да замърсят Жълто 6. 

Синьо 1 (Acid blue 9)

Синьо 1, известно още като Брилянтно синьо, се среща в напитки, бонбони и печива. Някои проучвания върху животни показват, че Синьо 1 може да представлява опасност за здравето, особено за хора с предшестващи здравословни проблеми. В състояние е да причини алергични реакции и може да повлияе на здравето на клетките. Един (непубликуван) тест върху животни предполага малък риск от рак, а проучване в епруветка показва, че багрилото може да повлияе на невроните. То също така причинява случайни алергични реакции. Синьо 1 може да е безопасно за хора, които не са алергични, но трябва да бъде по-добре тествано.

Синьо 2

Синьо 2, или индигокармин, се употребява в преработени храни и напитки. Проучвания върху животни показват връзка между това багрило и повишен риск от мозъчни тумори. То отново носи риск от алергични реакции и хиперактивност при деца.

Зелено 3

Зелено 3, известно още като Food green 3, се използва по-рядко, но все пак се среща в някои преработени храни, като напитки и бонбони, в консервирани зеленчуци, дресинги за салати. Проучвания с животни сочат, че това багрило е свързано с по-висока честота на тумори на пикочния мехур.

Допълнителна информация

Всички тези оцветители са производни на петрола.

Проучване установява потенциална връзка между червеното багрило № 40 и ускорения растеж на тумори в имунната система при мишки, а други източници твърдят, че багрилото съдържа бензен, известен канцероген.

Според проучване от 2021 г., синьото багрило № 1 е свързано със забавяне на развитието, поведенчески затруднения и инхибиране на развитието на нервните клетки при животните, докато синьото багрило № 2 е довело до повишена честота на тумори при плъхове. Синьото багрило № 1 и жълтото багрило № 6 могат също да бъдат токсични за някои човешки клетки, според проучване от 2015 г.

Как да избягваме хранителните оцветители?

Внимателно четете етикетите.

Търсете термини като Червено 40, Жълто 5 и Синьо 1 в списъка със съставки и избирайте продукти, които използват естествени оцветители за храна.

Избирайте натурални, непреработени храни.

Изборът на пълнозърнести, необработени храни е сигурен начин да избегнете изкуствените оцветители. Пресните плодове, зеленчуците, пълнозърнестите храни и постните протеини не съдържат хранителни оцветители, което ги прави по-здравословен избор за вас и вашето семейство.

Търсете естествени хранителни оцветители.

Ако търсите цветни храни, потърсете такива, които използват естествени хранителни оцветители, получени от плодове, зеленчуци и подправки. Тези алтернативи, като сок от цвекло или куркума, шафран, екстракт от спирулина, могат да осигурят ярък цвят без рисковете за здравето, свързани със синтетичните оцветители.

През април 2025 г. FDA обяви планове за преминаване на САЩ от изкуствени хранителни оцветители към естествени. Това включва отнемане на разрешенията за две изкуствени хранителни оцветители през следващите месеци: Orange B, което се използва за оцветяване на обвивки за колбаси, и Citrus Red No 2, което се използва за оцветяване на портокалови кори. Тези планове ще прекратят и употребата на останалите изкуствени оцветители в храни и напитки до края на 2026 г. Те включват:

  • Синьо № 1

  • Синьо № 2

  • Зелено № 3

  • Червен № 40

  • Жълт № 5

  • Жълт № 6

Основен съвет

Добре е да се съсредоточим върху основните хранителни принципи, които знаем със сигурност. На първо време да ограничим ултрапреработените храни.

Въпреки че изследванията по отношение на въздействието на изкуствените оцветители за храна остават ограничени, знаем, че те биха се считали за  ултрапреработена храна  или хранителен компонент, който със сигурност не е полезен за здравето.

Не забравяйте, че ултрапреработени храни:

  • Имат по-ниска хранителна стойност.

  • Имат по-високи количества захар, натрий и мазнини.

  • Може да съдържат хранителни оцветители и други добавки.

  • Увеличават риска от хронични заболявания като диабет, сърдечно-съдови болести, затлъстяване и рак, при редовна консумация.

Диетолозите по цял свят препоръчват избора на  здравословни храни - пълнозърнести, зеленчуци, плодове, боб, ядки и семена. Добавете и малко животински или растителен протеин и сте готови – напълно здравословно похапнали. Изборът на пълноценна, богата на растения диета е ключов за намаляване на риска от хронични заболявания и оптимизиране на храненето.

Източници:

https://fitnessista.com/food-dyes-to-avoid-the-ultimate-guide/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23026007/

https://www.mdanderson.org/cancerwise/are-food-dyes-unhealthy.h00-159775656.html

https://edition.cnn.com/2025/01/17/health/red-40-food-dyes-wellness

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св....

Продуктът беше успешно добавен в любими.