Search
Филтрирай по...

Пролин


Пролинът е неесенциална аминокиселина, която може да се синтезира от глутаминова киселина. Пролинът все още не е напълно проучен, но резултатите от проведените изследвания показват, че е от особено значение за ставите и сухожилията в качеството си на значителна по обем (15%) съставна част на колагена, който изгражда и поддържа костите и съединителната тъкан. Пролинът помага на мускулите да запазят еластичността си и предпазва кожата от вредните UV лъчи. Той участва в синтеза на аспаргина и аспартиновата киселина като в същото време подпомага усвояването на протеините при създаване на здрави клетки в тялото.

Дефицитът на пролин е непосредствен резултат от недостатъчния прием на глутаминова киселина. В следствие от намаления синтез на пролин се проявяват редица козметични и дерматологични проблеми, като отпускане на кожата, влошаване на състоянието на косата, а ноктите стават по-чупливи.

Приложението на аминокиселината обаче не се изчерпва само с поддържане на младостта на кожата и красотата и здравината на косата и ноктите. Пролинът има ключова роля и в лечението на заболявания като остеопороза и хронични болки в гърба. В същото време, способността му да подпомага усвояването на протеините го прави предпочитан от атлетите и хората, подложени на интензивни физически натоварвания, с цел предотвратяване на загубата на мускулна маса.

Макар и в малки дози пролин може да се набави от месо, млечни продукти и яйца, както и от източниците на глутаминова киселина, която е суровина за производството му – бобови култури, нерафиниран кафяв ориз, пълнозърнести макаронени изделия, хляб, зърнени култури и продукти на основата на соеви ферменти.

Ревита Ви препоръчва:

Коноп § протеини § фибри, 454 mg

Ленена пудра, 454 mg

Алайв мултивитамин, 1g

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top