Search
Филтрирай по...

ДХЕА: Огромни ползи за здравето

ДХЕА: Огромни ползи за здраветоДХЕА или дехидроепиандростеронът е най-често срещаният стероид в човешката кръв. Той е един от най-важните биомаркери на стареенето. ДХЕА се произвежда в надбъбречните жлези, половите жлези (яйчници и тестиси) и в мозъка. Понякога бива наричан „майка на всички хормони”, тъй като от него се изграждат естрогена и тестостерона. Той е жизненоважен за доброто здраве.

През последните 50 години са публикувани хиляди научни изследвания за ДХЕА, но ясни доказателства за ролята му се появяват чак през 90-те години на миналия век.

ДХЕА има много и различни въздействия. Той предпазва от диабет, затлъстяване, рак, стрес, инфаркт, има имуностимулиращо, антивирусно, антибактериално действие, забавя стареенето. Освен това е антиоксидант, регулатор на хормоните на някои жлези (щитовидна жлеза, епифиза, тимусна жлеза), намалява холестерола, стимулира производството на човешкия растежен хормон, повишава имунитета чрез стимулиране на клетките-убийци. ДХЕА повишава чувствителността на клетките към инсулин, подобрява когнитивната функция, образуването на костна тъкан и повишава либидото, нивата на серотонин в мозъка и подобрява настроението.

Нивото на ДХЕА намалява с възрастта. При децата то е високо, тъй като детският мозък изисква високо ниво на този хормон, необходим за правилния растеж и развитие. Най-високо ниво на ДХЕА се достига на 25-годишна възраст, а след това то спада с около 2% годишно. При хора на 90-годишна възраст нивата на ДХЕА са около 5%.

Симптомите на дефицит на ДХЕА включват слаба памет, слаба чувствителност към шум, безпокойство, намалено либидо (особено при жените), намалено окосмяване под мишниците и в областта на слабините, суха кожа, коса, очи. Силно пониженото ниво на ДХЕА води до инфаркт при мъжете, някои видове рак, травми и стрес. Едно изследване показва връзката между ниското ниво на ДХЕА и слабата имунна система. Пациентите с болест на Алцхаймер също имат по-ниски нива на ДХЕА. Храни, които са свързани с понижените нива на това вещество са захар, никотин, кофеин, алкохол, храна, бедна на холестерол и полезни мазнини.

Компенсирането на ниското ниво на ДХЕА чрез приема на хранителни добавки се оказва много важно за подобряване качеството на живот и забавяне на стареенето.

Все още не е съвсем ясно как точно действа ДХЕА в организма, учените вярват, че става следното: в кръвта хормонът циркулира в неактивната си форма, наречена ДХЕА сулфат, той се активира, когато влезе в контакт с клетка или тъкан, която се нуждае от него. Тогава сулфатът се отделя и се превръща в андрогени и естрогени.

Едно от най-важните качества на ДХЕА е способността му да противодейства на кортизола – при ниски нива на ДХЕА, нивата на кортизол са високи и обратното. Кортизолът, един от малкото хормони, които се увеличават с възрастта, предизвиква стрес. Когато високи нива от него циркулират в кръвта продължително време, може да се повлияе върху много функции в организма, което води до нарушения в инсулиновата резистентност и увреждане на ендокринната система и хипоталамуса. От изключителна важност е поддържането на достатъчни нива на ДХЕА при възрастните хора и при хората, подложени на стрес, тъй като той е свързан с понижаване нивата на кортизол.

Най-новите изследвания доказват важната ролята на ДХЕА. Вече започна използването му в борбата срещу СПИН, рак и старческа деменция. Най-важните му приложения включват още подпомагане на имунната система, борба с наднорменото тегло, повишаване на енергията, подобряване общото състояние на организма, предпазване на мозъчните клетки от Алцхаймер

Специфичните механизми на действие на ДХЕА все още не са напълно ясни, въпреки това не са наблюдавани сериозни странични ефекти при повече от 5 хиляди научни изследвания.

ДХЕА не се препоръчва за бременни жени, кърмачки, хора с риск от развитие на рак на гърдата, матката или простатата.

Приемът на ДХЕА може да се окаже прекрасен начин за повишаване на енергията, подобряване на настроението и защита на имунната система и мозъчните клетки. Въпреки че добавките с ДХЕА са от скоро на пазара, те са безопасни, ако се приемат според предписанието. При хора на възраст над 40 години това може да се окаже добра възможност да се забави стареенето и да се поддържа добро здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top