Учени от университета на Северна Каролина пък установиха, че цвеклото може да забави деменцията. Това с дължи на азотния оксид, съдържащ се в зеленчука, който увеличава притока на кръв към мозъка. Тестовете показват също високи нива на фолиева киселина (около 75% от препоръчителната дневна стойност), която може да предотврати развитието на болестта на Алцхаймер. Пренебрегваният от мнозина зеленчук съдържа вещество, наречено бетаин, който нормализира секрецията на стомашна киселина. Съдържанието на нитрати в цвеклото повишава издръжливостта на мускулите и понижава кръвното налягане, което е важно с за хората със сърдечносъдови, дихателни или метаболитни заболявания.
Начало » Защо е полезно цвеклото?
Защо е полезно цвеклото?
- Автор: Sonia
- март 19, 2013
- 10:30
- No Comments