Search
Филтрирай по...

Неправилното хранене пробужда автоимунни заболявания

Възпалителна реакция, която може да отключи автоимунно заболяване, възниква при хроничното потискане на специфична група неврони. Това са AgRP (агути-свързан пептид) неврони, които активират определени клонове имунни клетки и инициират възпалителния процес.  В нормални условия възбуждането на тези неврони стимулира апетита. Тяхното потискане  притъпява чувството на глад и води до понижаване на Индекса на телесната маса, обясняват авторите на проучването от Медицинския университет в Йейл. Те са установили още, че AgRP невроните в мозъка въздействат както върху апетита, така и върху контрола на имунните функции. Ето защо правилното и балансирано хранене се явява защитен механизъм срещу инфекции и развитие на автоимунни заболявания.

Водещият изследовател на проучването д-р Тамас Хорват вижда в откритието нова алтернатива за лечение на множествена склероза и някои ревматични заболявания: „Ако успеем да контролираме тези механизми чрез регулиране на хранителните навици и вида на консумираната храна, това може да доведе до нови алтернативи за лечението на автоимунните заболявания.“ Тези заболявания, които през последните години нарастват с бързи темпове, възникват в следствие на нарушение на механизмите на толерантност към собствените клетки и тъкани и/или свръхактивиране на имунната система.

2 thoughts on “Неправилното хранене пробужда автоимунни заболявания”

 1. Десислава Георгиева

  Имам витилиго и автоимунен тироидит на хашимото със завишени антитера и хормони в норма.
  Какъв хранителен режим трябва да приложа?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   В много случаи е доказано, че храните, които са бедни на или не съдържат глутен, се отразяват благоприятно при витилиго и Хашимото. Ако финансовите Ви възможности позволяват, спазвайте безглутенова диета или поне за 2-3 месеца. Консумирайте повече свежи плодове, зеленчуци и храни с биологично чист произход, прясно приготвена храна без консерванти, оцветители и др. Е-та, без мазни, пържени и храни, съдържащи рафинирана захар, олио и т.н.
   Най-общо: Много плодове, без круши и боровинки, които съдържат депигментиращи вещества и без соя и соеви продукти, които са вредни при Хашимото. Диетата трябва да е богата на храни с антиоксидантни свойства.
   Добре е да посетите лекар-диетолог, който да Ви изготви индивидуален хранителен режим.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top