Search
Филтрирай по...

Опасният парадокс на сърдечносъдовите заболявания

Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смъртност в глобален мащаб. По данни на Световната здравна организация от тях по света умират около 20 милиона души, което е 30% от световната смъртност за година. От тях, 7,3 милиона се дължат на коронарна болест.

9,4 милиона смъртни случая са свързани по един или друг начин с повишеното кръвно налягане. Прогнозната смъртност от тях се оценява на над 23 милиона през 2030 г. Инфарктите и инсултите са остри инциденти, предизвикани от запушване на кръвоносен съд в сърцето или мозъка, съответно. Най-честата причина за настъпването им е отлагане на мастни вещества, основно холестерол, от вътрешната страна на съответния съд. Инфаркт или инсулт може да настъпи и след запушване на кръвоносен съд от тромб, формирал се след съсирване на кръв в кръвоносната система. Инсулт може да настъпи и след разкъсване на кръвоносен съд в мозъка – т.нар. хеморагични инсулти.

Налице е парадоксална ситуация – най-податливите на профилактика заболявания и състояния – хипертензия, коронарна болест и техните усложнения, са най-широко разпространени и взимат най-много жертви. 80% от тях са съсредоточени в страните с ниски и средни доходи на глава от населението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top