Search
Филтрирай по...

8 предупредителни признака при болестта на Алцхаймер

Алцхаймер

 

Един от най-честите признаци на болестта на Алцхаймер е загубата на паметта. Забравяне на важни дати и събития, имена, отправяне на въпроси за една и съща информация отново и отново, и др.

Вижте кои са най-често срещаните предупредителни сигнали, че нещо не е наред…

  • Затруднения в концентрацията и планирането, и работата със сметки и числа. Намалената способност за следване на план за действие, както и изчисляването са едни от първите признаци на болестта. Проследяването на месечните сметки и някои други задачи от бита, организацията на ежедневните задачи – тези дейности изискват огромни усилия от страна на пациентите с Алцхаймер.
  •  Дезориентация във времето и пространството. Хората с болестта на Алцхаймер се концентрират трудно и им е необходимо много повече време да се справят с обичайните неща, които преди са вършили без усилие. Често губят представа за това кое време от деня е, трудно им е да стигнат до познато за тях местоположение, независимо с кола или пеша, често им се случва да забравят за различни уговорки и срещи. Понякога буквално забравят къде се намират и как са се озовали там, а с течение на времето губят представа дори за датите, сезоните и т.н.
  • Трудност при разпознаването на визуални образи. Понякога проблемите със зрението са част от болестта. Проблемите при четене или определянето на цветовете и контрастите изискват усилия, като с течение на времето това се задълбочава все повече.
  • Проблеми при говорене или писане. Има един много показателен момент при почти всички пациенти с болестта на Алцхаймер. Често се случва докато обясняват нещо, внезапно да прекъснат по средата на разговора, без да имат идея как да продължат или пък започват да повтарят онова, което вече са казали.
  • Загуба и забравяне мястото на вещите. Много тревожен симптом е и загубата на предмети. Хората с Алцхаймер оставят различните вещи и предмети на необичайни места, а след това не могат да си спомнят какво се е случило. Често се случва да обвиняват някого в кражба.
  • Намалена способност за преценка. Значително влошаване на способността за вземане на ефективни решения и правилна преценка. Загубата на умението за боравене с пари например, е сериозен предупредителен сигнал, най-често изразен чрез даване на големи суми пари за излишни продукти. Небрежността по отношение на външния вид и личната хигиена е друг често срещан признак за наличие на заболяването.
  • Отдръпване от различни социални дейности. В началните фази на болестта, се забелязва как пациентите започват да странят от работата и хобитата си. Постепенно прекъсват контактите си с познати и приятели, и се изолират. Чувстват се прекалено претоварени от работата, различните ангажименти, социалните контакти.
  • Личностни и характерови промени. Хората с болестта на Алцхаймер обикновено са раздразнителни, често се чувстват объркани и депресирани, твърде подозрителни са към околния свят. Лесно се разстройват, когато са извън обичайната си среда, и им е много трудно да излязат извън зоната на комфорт.

Revita Ви препоръчва:

-ПиЕс АйКю ПаметNatural Factors, Canada

Пиес-фосфатидилсеринNatural Factors Canada

Прочетете още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top