×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Проучване на изследователи от университета в Колорадо „Боулдър“ установява, че броят на родителите, които съобщават, че дават на децата си мелатонин, се е увеличил от 1,3% на 18,5%. Това означава, че почти всяко пето дете е приемало мелатонин, което са си стряскащи данни в сравнение само с преди няколко години
 

През 2017 година само около 1,3% от родителите съобщават, че децата им са използвали мелатонин, но според проучване сред 1000 родители, през първата половина на 2023 г. употребата на мелатонин е скочила до 18,5% при деца между пет и девет години. 19,4 е процентът за деца в предучилищна възраст между 10 и 13 години и 6% за деца във възраст между една и четири години.

Авторите на изследването са на мнение, че техните резултати трябва да предизвикват безпокойство, тъй като данните за безопасността и ефикасността на продуктите с мелатонин не отговарят на стандартите за лекарства, определени от Американската администрация по храните и лекарствата. Добавките с мелатонин са силно променливи по отношение на дозировката и качеството и определено не може да се твърди, че децата приемат безопасни количества.

Верни ли са данните?

Съавторът д-р Джули Бургерс казва пред университетския вестник, че медицинските специалисти обикновено са внимателни, когато прилагат мелатонин на деца, като го използват в краткосрочен план и никога като първа линия на лечение.

Стив Мистър, президент и главен изпълнителен директор на Съвета за отговорно хранене (CRN) заявява, че нивата на употреба на мелатонин сред децата не са изненадващи. Той поставя под съмнение резултатите и твърди, че има не малко недостатъци и неточности в данните и твърденията на авторите.

Какво казват проучванията?

Първото проучване, публикувано в JAMA, установява, че излишъкът от съставки е широко разпространен в продуктите с мелатонин, предлагани на пазара. Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) от своя страна разрешава разумни превишения в хранителните добавки според регламента, за да се осигурят ефикасни дози през целия срок на годност, а превишаването, представено в това проучване, не е достигнало опасни нива.

Другото изследване, публикувано миналата година, посочва, че броят на обажданията в центъра за контрол на отравянията, включващи родители, които питат за деца, приемащи мелатонин, рязко се е увеличил. Но авторите не са взели под внимание никакви медицински данни или съпътстващи заболявания в своите доклади, следователно обаждането до контрола по отравянията за запитване за случайно поглъщане, не означава, че е настъпило някакво нежелано събитие.

Изводите

Дали са на 100% верни данните в тези изследвания няма как да кажем, но със сигурност можем да споделим, че това е призив към педиатрите да провеждат задълбочени и открити разговори с родителите относно съня на техните деца и употребата на мелатонин. Дори данните да показват, че тази добавка се използва безопасно от милиони американски семейства, това не означава, че трябва да спрем да търсим причините за нарушения сън при все повече деца. Това е тревожна тенденция, която не бива да се пренебрегва.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.