Search
Филтрирай по...

Ползи от ягодите

Ползи от ягодитеЯгодата е апетитен на вид, ароматен и вкусен плод, който намира широко приложение в хранителната индустрия. Както и всички останали плодове, тя е богат източник на антиоксиданти. В допълнение ягодата съдържа множество други ценни вещества, които я превръщат в ефективно средство за борба с редица заболявания. Ползите на ягодата за здравето на човека се състоят в следното:

Заболявания на зрението. Основната причина за зрителните нарушения са свободните радикали и недостигът на определени питателни вещества. Вследствие на възрастовите изменения и дефицита на тези вещества, свободните радикали увреждат нашето зрение – развива се сухота на очите, дегенерация на оптичните нерви, макулна дегенерация и дефекти на зрението, а очите стават по-податливи към инфекции.

Антиоксидантите като витамин C, флавоноидите, фенолните съединения и органичните киселини, които се съдържат в ягодите, в значителна степен помагат да се избегне възникването на тези заболявания.

Артрит и подагра. Дегенерацията на мускулите и тъканите, загубата на течност, поддържаща ставите и натрупването на киселини и токсични вещества в организма са само част от последиците от атаките на свободните радикали, водещи до развитие на артрит  и подагра. Запасите на антиоксиданти и детоксиканти в ягодите способстват за обезвреждането на тези вредни вещества. Според индийска поговорка една порция плодове на ден избавя ставите от „ръждата”, а това важи с пълна сила и за ягодите.

Рак. Витамин  C, фолат, антоцианин, кверцетин, кемпферол – това са само няколко от множеството флавоноиди в ягодата, притежаващи превъзходни антиоксидантни и противоракови свойства. Събрани на едно място тези флавоноиди формират идеален отбор за борба с новообразуванията.

Нарушения в мозъчната дейност. Общоизвестно е, че голяма част от възрастните хора страдат от отслабване на паметта, а в някои случаи дори губят контрол над своите действия. Това се случва в резултат от стареене на мозъка и нервната система. До голяма степен вина за това носят свободните радикали, които оказват пагубно влияние върху целия организъм.

Под въздействието на свободните радикали тъканите на мозъка започват да дегенерират, а нервите да отслабват. Витамините и органичните киселини в състава на ягодите неутрализират атаките на свободните радикали, като същевременно подмладяват организма. Освен че се борят с вредните вещества, ягодите съдържат високо количество йод, който е необходим за нормалното функциониране на мозъка и нервната система.

Високо кръвно налягане. Ягодите са богати на калий и магнезий, които са ефективно средство за понижаване на високо кръвно налягане, предизвикано от излишък на сол в организма.

Сърдечни заболявания. Високото съдържание на фибри, фолиева киселина, отсъствието на мазнини и наличието на антиоксиданти в ягодите образуват идеален понижаващ нивото на холестерол комплекс. Освен това ягодите са богат източник на витамини от група B, някои от които укрепват сърдечния мускул и способстват за по-ефективно функциониране на сърцето.

Други полезни свойства. Фолиевата киселина в състава на ягодите защитава плода в утробата на майката от вродени дефекти, витамин C ефективно предотвратява развитието на простудни и инфекциозни заболявания, а фитонутриентите притежават мощни противовъзпалителни свойства.

Ревита Ви препоръчва:

Алайв мултивитамин, 1g

Плодов антиоксидант, 450 mg

Алое вера (гел и сок) плодов, 1 000 ml

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top