Search
Филтрирай по...

Витамин H (Биотин)


Витамин H, известен още като биотин, е водоразтворим витамин, често причисляван към тези от В-групата. Макар и не толкова популярен в терапевтичната практика и диетологията, той участва в биосинтеза на мастните киселини, производството на енергия, метаболизма на аминокиселините, както и в усвояването на белтъчините и въглехидратите и в обмяната на въглеродния двуокис. Витамин Н се синтезира от чревните бактерии, поради което състоянието на стомашната микрофлора е от съществено значение за набавянето му. Действието му, от своя страна, е далеч по-ефикасно в комбинация с витамини А, В2, В6 и ниацин.

Недостигът на биотин може да се прояви в себореен дерматит и неговата най-често срещана форма – болест на Лейнер, особено при деца в ранна възраст, тъй като по време на бременност нивата му в организма значително се понижават. Хроничният дефицт на витамин Н може да доведе и до крайно изтощение, нарушение на мастния метаболизъм, анорексия и дори до депресия.

Основното терапевтично приложение на биотина е под формата на хранителни добавки и козметични продукти, предназначени да забавят и предотвратят косопада и побеляването на косата, както и за потискане развитието на екземи и себореен дерматит. Той е изключително полезен и за хората, занимаващи се с тежък физически труд и спорт, тъй като има способността да облекчава мускулните болки. Напоследък се появиха редица изследвания, които сочат, че допълнителият прием на биотин може да подобри нарушения глюкозен метаболизъм и по този начин да бъде полезен в някои случаи на диабет.

Витамин Н можете да си набавите чрез хранителни продукти, като говежди черен дроб, бъбреци, жълтъци, мляко, соево брашно, бирена мая и кафяв нелющен ориз.

Ревита Ви препоръчва:

Коса и кожа, 600 mg

Вижън, 448 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top