Search
Филтрирай по...

Пектин

Пектинът се среща в клетъчните стени на растенията и играе ролята на цимент в клетките на растенията, което придава твърдост на растенията. Корите на цитрусовите плодове като лимони и портокали, са едни от най-богатите източници на пектин. Пектинът е изграден от вискозни фибри и въглехидрати.

Първоначално пектинът бил изолиран и използван за производството на сладка и мармалади. След това се появили фабрики, които извличали пектин отначало от остатъците от изсушени ябълки, а след това от корите на цитрусовите плодове. Пектиновата индустрия се разпространила от САЩ към Европа и Мексико. Обикновено пектинът се продавал под формата на течен екстракт. Сега често се предлага под формата на прах, което го прави по-лесен за съхранение.

Ползи за здравето от пектина

Пектинът от цитрусови плодове обикновено се използва в храните като желиращ агент. Освен това цитрусовият пектин се използва в хранителните добавки като източник на разтворими фибри.

Тъй като пектинът увеличава количеството и вискозитета на изпражненията, той помага за поддържане на редовното ходене по голяма нужда.

Пектинът е известен и с омекотяващото си действие, което означава, че той образува гладък слой върху лигавичните мембрани, като гърлото. Пектинът се счита за естествен лек при разстроен стомах.

Пектинът увеличава вискозитета на чревния тракт, като по този начин помага при намалена абсорбция на холестерол от жлъчката и храната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top