Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание
Продукти
Статии
Новини

Адаптогени

 

 

Адаптогенните билки, наричани накратко адаптогени, са източник на биологично активни вещества, благодарение на които организмът безпроблемно се приспособява към физическия и емоционален стрес.

 

Независимо дали е стрес на работното място, в семейството или пък става въпрос за системно, интензивно физическо натоварване, адаптогените са идеалният вариант за поддържане на фокус, добро настроение и физическа сила. Днес, за да постигне този ефект, съвременният човек прибягва към кафето. Той консумира минимум 2-3 чаши дневно, за се справи с недостига на сън, умората, липсата на концентрация и т.н. Има и хора, които са свикнали да поддържат тонуса си със сладки газирани напитки или „натурални” сокове. И при трите варианта изходът може да е катастрофален, тъй като консумирани в прекомерни количества, захарта и кофеинът имат пагубно въздействие върху здравето.

 

Адаптогените имат дълга история на употреба, а благоприятното им действие е категорично доказано. Заради тонизиращото си и в същото време напълно безопасно въздействие, те са използвани от китайската медицина и Аюрведа от хиляди години насам. Те повишават нивата на енергия и намаляват неблагоприятния ефект на стрес от всякакъв тип.

 

В наши дни специалистите наричат адаптогенните билки и тоници, като всеки тоник може да има по-специфично предназначение и влияние върху определени органи и системи – нервна система, сърце, храносмилателна система и др.

 

Адаптогените са своего рода регулатори на стреса, тъй като подобряват начина, по който организмът реагира в напрегнати ситуации. По този начин те въздействат добре и върху ендокринната система, и с времето приемът им води до балансиране на хормоналния синтез.

 

Едни от най-широко употребяваните адаптогени са женшен (Panax ginseng), сибирски женшен (Eleuthercoccus senticoccus), пореч, ашваганда, див ям / сладък картоф (Wild yam) и женско биле (Licorice root).

 

Женшенът традиционно се използва в подкрепа на енергията, функционнирането на имунната система, както и срещу стрес. Има научни доказателства, че женшенът въздейства на сърдечно-съдовата система както екстракта от глог, отдавна познат с укрепващото си сърцето действие.

 

Сибирският женшен също се използва срещу стрес и за повишаване нивата на енергия. Препоръчва се и за спортисти и хора, които извършват интензивна физическа дейност. В Русия сибирският женшен традиционно се приема от войници, спортисти, миньори, водолази и др., с цел повече физическа издръжливост и добър тонус.

Маслото, добивано от пореч се препоръчва за възстановяване нормалното функциониране на надбъбречните жлези. Хубавото при него е, че може да се използва за по-продължителен период от време.

В Аюрведа ашваганда е традиционна билка за подпомагане на общото здравословно състояние, при проблеми с опорно-двигателния апарат, както и при нарушения във функционирането на матката.

Дивият ям е чудно средство в подкрепа на женското здраве, тъй като е източник на диосгенин, който е предшественик на прогестерона. Дивият ям може да регулира синтеза на естроген и прогестерон, и да бъде много полезен в случаите на естрогенна доминантност – състояние, от което страдат все повече жени напоследък.

Женското биле поддържа ендокринната функция, тъй като е източник на гликозиди – вещества със структура, сходна със структурата на стресовите хормони. Подпомага дейността на надбъбречните жлези  и при редовен прием възстановява нормалното им състояние.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart