Search
Филтрирай по...

Алфа- и бета- каротин

 

Алфа- и бета- каротинВ медийното пространство и в лекарските среди напоследък се говори много за бета-каротина и колко полезен е той. Увлечени от слуховете, все повече хора започнаха усилено да го търсят в аптеките с надеждата да укрепят своето здраве. Оказва се обаче, че синтетичния бета-каротин не е толкова ефективен, колкото си мислим, а и в някои случаи дори може да повлияе зле на организма. Това, разбира се, не се отнася за натуралния бета-каротин, за който има доказателства, че действа толкова добре на организма благодарение на другите каротиноиди, с които си взаимодейства. Това са оцветителите, които придават оранжев, жълт и червен цвят на плодовете и зеленчуците.

Каротините  при лечение на болести

 

Съществуват алфа и бета каротин, които се образуват частично и в организма се превръщат във витамин А. Голяма част от тях проникват в мастните тъкани, като ги защитават от въздействието на свободните радикали. Бета–каротинът силно ограничава развитието на сърдечно-съдови заболявания. Доказано е, че хората, които приемат по 50мл бета-каротин дневно, боледуват от сърдечно-съдови с 50% по-рядко. Д-р Робърт Аткинс обяснява, че болните от стенокардия, които приемат бета-каротин все по-малко се оплакват от болки в гърдите. Преносителите на бета-каротина в организма са липопротеините с ниска плътност. За да се усвои пълноценно бета-каротинът е добре да се приемат и диетични мазнини. Той има способността да повишава на количеството липопротеини с висока плътност и да спира развитието на рака. Това му качество е следствие на неговата функция като антиоксидант. Бета-каротинът стабилизира процеса на предаване на информация от клетка на клетка, възпрепятсвайки нейното неправилно размножение. Освен това се превръща във витамин А, който играе важна роля в поддържането на имунитета.

„Бета-каротинът има свойството да стимулира работата на клетките – убийци и им помага в ликвидирането на раковите клетки”, обяснява д-р Ханс Нипер.

Ревита Ви препоръчва:

Зеленчуков антиоксидант, 450 mg

Плодов антиоксидант, 450 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top