Search
Филтрирай по...

Високо кръвно и летни горещини – как да си помогнем?

Високо кръвно и летни горещини – как да си помогнем?Освен лекарствата, които обикновено съпътстват всеки ден от живота на хипертоника, съществуват някои абсолютно задължителни за спазване правила, които допринасят за поддържането на кръвното налягане в нормални граници!

–      Психо-емоционално напрежение – напрежението и стреса са напълно противопоказни за хипертониците. Трудно е да бъдем спокойни и да не се ядосваме дори за дребни неща по 24 часа в денонощието, но все пак се съобразявайте със състоянието си.

–      Ограничете на минимум храните, които действат увреждащо на кръвоносните съдове. Такива са захарта, маргарина, животинските мазнини, черния дроб, месните бульони, тъмното месо, мазните млечни продукти и мазните меса.

–      Хапвайте много плодове и зеленчуци, с изключение на картофи и моркови. Наблягайте на пълнозърнестия хляб, соята, ядките, кафявия ориз, бяло дивечово месо, фрешове и обезмаслени млечни продукти. Разпределете храненията си на около 5-6 порции дневно, като се съобразявате с количеството им, разбира се. Не преяждайте!

–      Белият хляб и солта са напълно противопоказни. Също както и бонбоните, вафлите, чипсовете и всякакъв тип „джънкфууд“.

–      Откажете се от алкохола. Можете да си позволявате уиски в минимални количества или съвсем малко бяло вино, само че с доста уговорки.

–      Бъдете внимателни какво гледате по телевизията вечер преди лягане. Ужасите, психотрилърите или сърцераздирателните филми не са от най-подходящите за гледане вечер продукции.

–      Повече движение! Не пренебрегвайте физическата активност като фактор, благоприятстващ състоянието ви. Тя обаче, не бива да ви натоварва емоционално или физически – най-добрият вариант за вас са дългите и спокойни разходки на чист въздух. При възможност, разхождайте се два пъти дневно – сутрин и привечер.

–      Старайте се да гледате на нещата от положителната им страна и не се ядосвайте за дреболии!

[custom-related-posts]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top