Search
Филтрирай по...

Доматите забавят стареенето

Доматите забавят стареенетоДоматите са пренесени от Южна Америка в Европа още по времето на Колумб, придобивайки веднага широка популярност. Съществуват множество сортове на това полезно растение, всеки от които е богат на витамини, минерали и други важни за здравето вещества.

Смята се, че основната полза на домата се състои във високото съдържание на антиоксиданта ликопен, предотвратяващ мутациите на ДНК и деленето на раковите клетки. Установено е и, че доматът оказва положително влияние върху работата на сърдечно-съдовата система, но както се оказа не всичките му полезни свойства  са добре известни.

Учени от Канада успяха да създадат нов сорт домати с повишено съдържание на каротиноиден пигмент. Доброволци на възраст между 50 и 70 години в продължение на месец приемали по 200 гр. от новите домати на ден, в резултат на което при повечето от тях бе установено отслабване на  възрастовите симптоми (бръчки и пигментни петна), а при цялата група бе регистрирано значително подобряване на общото физическо състояние.

Разбира се, новият сорт домати не е панацея или еликсир за младост, но диетолозите твърдят, че това е перспективен продукт за съставяне на балансирана „подмладяваща” диета.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top