Search
Филтрирай по...

Защо Витамин Д е толкова полезен

Витамин Д е най-изследваното вещество през последните 5 години. Нарича се още слънчевият витамин, тъй като излагането на ултравиолетови слънчеви лъчи превръща една от формите на холестерол във витамин Д.

Веществото е широко познато заради способността си да подпомага абсорбцията на калций и фосфор (както и на магнезий) и така подпомага здравето на костите. При заболяване от рак, витамин Д спира пролиферацията на клетки и стимулира тяхната диференциация. Той е мощен имуномодулатор и играе важна роля за секрецията на инсулин, освен това намалява риска от високо кръвно налягане. Изследванията на витамин Д показват, че той има още много полезни въздействия в организма.

Наблюдава се дефицит на витамин Д при 41,6% от американците, а понижени нива се срещат при 77% от тях. Това може да доведе до недостатъчна абсорбция на калций и увеличаване на риска от остеопороза и други заболявания. Според научните изследвания около един милиард души в света страдат от дефицит на витамин Д.

Има две форми на витамин Д като хранителна добавка – холекалциферол (витамин Д3) и ергокалциферол (витамин Д2). Ергокалциферолът се извлича от дрожди, а холекалциферолът от ланолин (от овцете) или от рибено масло.

Най-новите изследвания доказват, че има минимален праг на прием на витамин Д, който е необходим за намаляване на риска от фрактури. Приемът на 700-800 IU витамин Д намалява риска от счуване в областта на таза с 26%. Допълнителният му прием намалява риска от поява на остеопения и остеопороза.

През последните 20 години са проведени множество изследвания, които доказват, че витамин Д влияе върху клетките на имунната система. Вече е ясно, че витамин Д може да помогне за намаляване на възпалението, намалява чувствителността към хронични бактериални инфекции, съдейства за предотвратяване на рак на простатата и дебелото черво.

Изследванията при жените с диабет тип 2 показват, че витамин Д намалява значително секрецията на инсулин, както и на свободните мастни киселини.

Увеличеният прием на добавки с витамин Д намалява риска от проява на предменструален синдром.

Установено е, че при възрастните хора, страдащи от депресия, нивата на витамин Д са 14% по-ниски в сравнение с хора, които не страдат от депресия.

При мъжете в третата възраст недостигът на витамин Д води до инфекции на пикочните пътища.

Различните източници посочват различни препоръчителни дози витамин Д, но средният минимум е 2000 IU, приети чрез хранителни добавки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top