Search
Филтрирай по...

Защо се нуждаем от повече магнезий?

Хората често се питат дали приемат достатъчно Витамин С, но рядко си задават въпроса дали вземат достатъчно магнезий. Всъщност магнезият е също толкова важен, колкото и добре познатия ни витамин. Защо тогава рядко се говори за неговите ползи и още по-рядко се интересуваме от него?
Магнезият е важен минерал, който играе основна роля за здравето на сърцето, кръвното налягане, костите. Освен това той се грижи и за предотвратяване на умората и стреса. Общо в организма на човек има около 25 гр от този минерал. 60% от тях са в костите, една четвърт – в мускулите. Останалото се разпределя по равно в мозъка и другите ключови органи като сърцето, черния дроб и бъбреците. Магнезият помага при разпределянето на сигналите на нервните клетки, при производството на протеини и за регулиране на сърдечния ритъм.
Статистиката сочи обаче, че през последните 50 години приемът на магнезий е паднал с близо 50%. Почти 75% от хората страдат от сериозен недостиг на този така важен минерал. За съжаление той вече не може да се набави само чрез храната. Магнезият се съдържа преди всичко в ядките, зърнените храни и сушените плодове. Бременните, кърмачките, както и спортистите имат нужда от по-големи количества магнезий.
Когато е в достатъчно количество, този ценен минерал помага за здравината на костите. При липсата на магнезий обаче костната система става чуплива. Това е особено опасно за жените. След 40-годишна възраст те задължително трябва да приемат магнезий и калций в по-големи количества, за да не развият остеопороза.
Магнезият подпомага и работата на сърдечния мускул и регулира нивото на триглицеридите и холестерола.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top